MCDR – Vernisajul expoziției „Încoronarea suveranilor României Mari, regele Ferdinand și regina Maria. Alba Iulia, 15 octombrie 1922”

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara și în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, vă invită să participați joi, 12 iulie 2018, la vernisajul expoziției intitulate Încoronarea suveranilor României Mari, regele Ferdinand și regina Maria. Alba Iulia, 15 octombrie 1922. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.00, la sediul instituției din Palatul Magna Curia și va prezenta publicului o serie de 30 de panouri cu imagini de la încoronarea suveranilor României Mari, multe dintre ele inedite sau puțin cunoscute. Imaginile fac parte din colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeului Național de Istorie a României și Muzeului Național Cotroceni din București.

Potrivit curatorului expoziției, Ionela Simona Mircea, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, imaginile prezentate acum au făcut parte dintr-o expoziție mult mai amplă (60 de panouri și 21 de vitrine cu documente, fotografii originale, gravuri, litografii, cromolitografii, presă a timpului, plachete, medalii, coroanele monarhilor, alte obiecte care au aparținut unor personalități implicate în eveniment), cu genericul „Catedrala Încoronării – Istorie și Har”, organizată de muzeul albaiulian și Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia anul trecut, la aniversarea a 95 de ani de la sfințirea Catedralei Încoronării (8 octombrie 1922) și a 95 de ani de la încoronare (15 octombrie 1922).

Într-o formulă restrânsă, expoziția a deschis Anul Centenar și la Arad, capitala politică a Marii Uniri, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” (28 noiembrie 2017) și la Primăria Arad – Sala Ferdinand (1 decembrie 2017). Anul acesta, în cadrul acțiunilor organizate cu prilejul aniversării Centenarului, în formula actuală expoziția a fost prezentată până acum publicului din Baia Mare (ianuarie – martie), într-o colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare, din Bistrița Năsăud (aprilie – mai), într-o colaborare cu Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, și din Târnăveni (iunie), într-o colaborare cu Muzeul Municipal și Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Târnăveni.

„Pentru noi, ca organizatori, este o onoare să fim prezenți și la Deva, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, și mulțumim pentru această oportunitate colegilor deveni. Avem speranța ca și aici expoziția să atragă oameni dornici să cunoască, prin imagine, poate una dintre cele mai interesante perioade din istoria românilor, aceea a împlinirii, a primilor ani de viață a României Mari”, a declarat Ionela Simona Mircea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *