Măsuri ale polițiștilor hunedoreni pentru un început de an școlar în SIGURANȚĂ

Data de 09.09.2024 marchează debutul noului an școlar, astfel că,  pentru ca acesta să înceapă și să decurgă în siguranță, polițiștii hunedoreni au demarat din timp mai multe măsuri menite să crească gradul de siguranță școlară, după cum urmează:

  • Pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar se desemnează câte un polițist, care să răspundă în mod direct de prevenirea și combaterea fenomenului antisocial specific acestui domeniu. Acesta va face parte din Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, constituită la nivelul unității școlare.
  • Se reactualizează informațiile postate la avizierele unităților școlare, cu privire la: numărul de telefon pentru apelul de urgență 112 și a celui alocat protecției drepturilor copilului 119, modalitățile de semnalare a unor evenimente, datele de contact ale polițiștilor cu atribuții în acest domeniu, precum și ale subunității de poliție din care aceștia fac parte.
  • Sunt verificate indicatoarele de semnalizare rutieră verticale și orizontale din zonele unităților de învățământ și vor fi informate administrațiile locale pentru remedierea deficiențelor, în cazul existenței acestora.
  • Sunt efectuate activități de verificare a vehiculelor destinate transportului de elevi, din punct de vedere al licențierii, existenței inspecției tehnice periodice și asigurării de răspundere civilă obligatorie. Activitățile sunt completate și de instruirea persoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.
  • Sunt controlate unitățile economice din zona adiacentă unităților de învățământ, cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor
  • Polițiștii stabilesc în colaborare cu conducerea unităților de învățământ, modul de cooperare, procedeele de anunțare a evenimentelor, numirea persoanelor responsabile din cadrul școlii, precum și modalitățile de acțiune în cazul în care, în incinta sau în vecinătatea unității, sunt comise fapte antisociale, de natură să perturbe desfășurarea normală a procesului didactic.
  • Se procedează la evaluarea unităţilor de învăţământ preuniversitar atât din punct de vedere al asigurării cu pază şi elemente de protecţie (conform prevederilor Legii 333/ 2003) cât şi referitor la situaţia operativă înregistrată în anul precedent.
  • În funcție de situația operativă înregistrată în anul școlar anterior, se realizează o întâlnire între reprezentanții I.P.J. Hunedoara, I.J.J. Hunedoara și I.S.J. Hunedoara, ocazie cu care se va proceda la repartiţia unităţilor de învăţământ în responsabilitatea acestor structuri cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, ulterior, la nivelul subunităților de poliție și a secțiilor de poliție rurală, se vor repartiza o parte din aceste unități școlare și structurilor de poliție locală, acolo unde acestea sunt înființate. Totodatră, vor fi informate autoritățile locale cu privire la necesitatea participării structurilor de poliție locală la menținerea ordinii publice în imediata apropiere a unităților de învățământ și de asigurare a pazei acestora conform atribuțiunilor ce le revin.
  • Includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare auto și pedestră, ca punct obligatoriu de staționare, în special pe timpul sosirii/plecării elevilor la/de la cursuri.
  • Se va acorda sprijinul necesar conducerii unităților de învățământ preuniversitar în vederea elaborării sau reactualizării planurilor de pază, conform Legii nr. 333/2003 și analizarea stadiului încheierii contractelor de pază.
  • Polițiștii desemnați să răspundă de siguranța șolară vor întocmi dosarele de obiectiv pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar din raza de competență;
  • Se va asigura prezența forțelor de ordine cu ocazia începerii anului școlar la fiecare unitate de învățământ în scopul menținerii climatului de ordine și siguranță publică.
  • Vor fi derulate de către polițiștii de siguranță școlară, prevenire, rutieră, proximitate și ordine publică din mediul rural, pe tot parcursul anului școlar, activități de popularizare a legislației în școli, pentru conștientizarea elevilor cu privire la consecințele și răspunderea antrenată în cazul săvârșirii de infracțiuni sau contravenții și necesitatea manifestării unui comportament adecvat, astfel încât să se respecte regulile de conviețuire socială, pentru a nu fi expuși fenomenului infracțional.

Sfârșitul vacanței de vără reprezintă încheierea Campaniilor preventive ,,UN PLUS DE SIGURANȚĂ ÎN VACANȚĂ” și ,,ÎMPREUNĂ PENTRU O VACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ”, derulate de polițiștii de siguranță școlară, cu sprijinul celor din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în cadrul cărora au fost desfășurate peste 50 de activități cu caracter preventiv, destinate atât elevilor aflați în taberele școlare sau care au participat la atelierele școlare organizate de unitățile de învățământ, cât și profesorilor și părinților acestora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *