Manualul antreprenoriatului social, o realizare în cadrul proiectului “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprjinul nostru”

ASOCIAȚIA L&C CONSULTING a încheiat în luna septembrie, odată cu conferința de lansare a Manualului de economie socială – “MANUALUL ANTREPRENORIATULUI SOCIAL”, în cadrul proiectului “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprjinul nostru”, una dintre sub-activitățile importante ale proiectului, Sub-activitatea A7.2 Acțiuni de inovare socială în domeniul antreprenoriatului.

În total, ASOCIAȚIA L&C CONSULTING a tipărit 1.000 de exemplare ale MANUALUL ANTREPRENORIATULUI SOCIAL, destinate tuturor actorilor din domeniul antreprenorial, dar și oricărei personae interesate, din Ghelari și din regiune (Ținutul Pădurenilor și întreg județul Hunedoara)

O prioritate la nivel European, în intervalul 2014 – 2020, economia socială va deveni, cel mai probabil, unul dintre principalele motoare ale schimbării societății, așa cum o știm.

La nivel European, economia socială reprezintă nu mai puțin de 2 milioane de întreprinderi, care reprezintă 10 la sută din totalul afacerilor europene. Domeniul economiei sociale angajează peste 11 milioane de salariați, echivalentul a 6% din forța de muncă a Uniunii Europene. Dintre aceștia, 70 la sută sunt angajați în asociații non-profit, 26% în cooperative și 3 la sută în mutualități.

Întreprinderile de economie socială sunt prezente aproape în fiecare sector al economiei, ca de exemplu sectorul bancar, de asigurări, agricultură, meșteșugărit, diverse servicii comerciale, sănătate și servicii sociale.

Conferința de lansare a Manualului de economie socială – “MANUALUL ANTREPRENORIATULUI SOCIAL” a oferit participanților șansa de a primi gratuit un exemplar din publicația realizată de ASOCIAȚIA L&C CONSULTING în cadrul proiectului “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprjinul nostru”. Întâlnirea noastră a adus în discuție conceptul de business social, rolul ONG în furnizarea de servicii sociale, politici, practici și tendințe privind economia socială la nivelul Uniunii Europene, cadrul legal cu impact asupra economiei sociale, dar și modele ale economiei sociale la nivel european.

Inițiat în 1940, conceptul de business social a apărut în Chittagong, Bangladesh. El a fost “invenția”  lui Muhammad Yunus și este vehiculat tot mai des în străinătate. Mai puțin cunoscut în România, importanța domeniului crește tot mai mult, ele având nevoie de dezvoltarea capacității  interne, dar și de pătrunderea pe piața profiturilor.

Din 2007, în România există un Consiliu al Cooperației. Încă nu avem un program universitar dedicat antreprenoriatului social, dar au fost organizate cinci programe de master și două cursuri postuniversitare pe tema economiei sociale.

Având în vedere grupurile vulnerabile și entitățile de economie socială, în cadrul conferinței s-a discutat și despre potențialul (mai mare!!) al acestora de a desfășura activități generatoare de venit pe cont propriu. Din păcate sondajele de opinie derulate în România pe tema economiei sociale, arată că inițiativele pentru grupurile dezavantajate sunt – cu excepția ONG-urilor “mai degrabă izolate”, iar disponibilitatea instituțiilor publice pentru a sprijini structurile care se adresează nemijlocit creșterii gradului de ocupare pentru grupurile dezavantajate este “mai degrabă limitată”.

Un proiect de amploare

Scopul proiectului “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru” este acela de a schimba statutul de zonă marginalizată a cartierului Cuț, din comuna Ghelari, prin implementarea de măsuri care asigură  accesul persoanelor de aici la o gamă  variată de servicii. Acest amplu proiect oferă servicii educaționale (ateliere pentru copii de prelucrat metalul și lemnul, de croitorie și de creație pentru crearea de suveniruri), măsuri active pentru adulți (informare, consiliere, cursuri de formare), de antreprenoriat (cursuri de antreprenoriat), servicii sociale și de sănătate (o cantină socială, un cabinet medical, un centru pentru resurse comunitare pentru prevenirea abuzului, neglijării și exploatării copilului, etc.), servicii reabilitare locuințe, servicii juridice (asistență juridică pentru reglementări acte), servicii de facilitare, mediere și

voluntariat, dar și servicii de inovare socială: vizite la agenții economici, excursii pentru copii, în Capitală și în județ, plus seria de evenimente “Adoptă un bătrân”, etc.


Despre proiectul “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru”

Proiectul “Comunitatea Ghelari – Acceptă sprijinul nostru”: este derulat de ASOCIAȚIA NON PROFIT L&C CONSULTING, în parteneriat cu Liceul Teoretic Ghelari, Primăria Ghelari și S.C. Project Proform S.R.L. în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni, până la jumătatea lunii august a anului 2020.

Valoarea totală a Contractului de Finanţare este de 26.473.653,25 de lei. Din această sumă valoarea eligibilă nerambursabilă este 22.450.201,22, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 3.847.845,46 lei. Valoarea cofinanţării beneficiarului este de 175.606,57 lei.

Proiectul face parte din Componenta 1 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360)

în comunităţile marginalizate, Axa prioritară – Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană – Fondul Social European, prin Programul

Operațional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020 Componenta 1 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunităţile marginalizate, Axa prioritară – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Proiect cofinațat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital

Uman 2014-2020.

Date de contact: comunitateaghelari@gmail.com

Pagina Facebook: Comunitatea Ghelari – Accepta sprijinul nostru

Vă așteptăm cu interes!

Președinte ASOCIAȚIA NON-PROFIT L&C CONSULTING,

Cristian-Corneliu Neamțu          

               

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *