Maidanezii, ca la pușcărie, cu zăbrele și locuri întunecoase
De câțiva ani, la Petroșani funcționează un adăpost pentru animalele fără stăpân. Adăpostul funcționează sub tutela unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară la care au aderat majoritatea primăriilor din județ, dar și Consiliul Județean Hunedoara. Anual, primăria Petroșani contribuie cu o sumă de bani. Proiectul de hotărâre care prevedea aprobarea alocării din bugetul local a sumei de 104.607,50 lei către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” reprezentând cotizaţia aferentă anului 2019 a născut controverse în rândul consilierilor locali.
Doi dintre consilierii locali au vrut să vadă cu ochii lor cum sunt tratați câinii în adăpostul de la Petroșani, iar urmările vizitei la adăpost le-au lăsat un gust amar.
“ Împreună cu dl consilier Barbu am fost la adăpostul de câini. Mi se pare totuși o sumă imensă pentru 35 de câini care se află în adăpost, care sunt din toată Valea Jiului, rețineți. Și de la Pui, Aninoasa, Petrila și Petroșani. Mă întreb ce fac cu sumele acestea imense de bani pe care le adună Consiliul Județean. Este foarte ușor pentru ei să ne ceară nouă bani și când mergem noi la ei, când merge dl. primar ,,nu avem” dar noi să dăm, pentru ce ? Am fost și la un adăpost care este privat, unde erau 70 de câini și stau în alte condiții mult mai bune (…). Spre surprinderea noastră a trebuit să ne legitimăm că altfel nu ne lăsa să intrăm sub nici o formă. Era ora 13 fără 5 minute și la ora 13.00 se închide nu mai ai voie să vizitezi câinii, numai între 10.00 și 13.00. Și la spital este mai ușor de intrat decât aici. Dl. Barbu avea legitimația la el și așa am putut intra. Eu propun (…) să mai tăiem și din suma asta mare. I-am întrebat câți câini sunt din Petroșani, nu au putut să ne spună. Erau trecuți acolo 11 primăria Baru, primăria Pui, primăria Petrila, pentru ce să dăm, pentru 5 câini pe care îi iau de la Petroșani, dăm un miliard ?”, a spus consilierul local Milu Vladislav.
“Sunt ca la pușcărie, cu zăbrele, loc întunecos, rece nu au parte de soare față de celalalt adăpost girat de un O.N.G. erau 75 de câini, erau veseli pentru că aveau fiecare cușca lui, curtea lui… și aici să dăm 1 miliard și ceva pentru 35 de câini…”, a completat consilierul Mihai Barbu.
De cealaltă parte, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a explicat din ce este compusă suma de peste 100 de mii de lei, sumă ce reprezintă cotizația municipalității pentru anul 2019.
“Cotizația pe care o dăm noi pentru acest serviciu nu este doar pentru 35 de câini. 35 de câini sunt astăzi mâine s-ar putea să fie 100 de câini. Acesta este un aspect, al doilea aspect: Serviciul acesta județean când a fost înființat și noi am intrat în acest A.D.I. a fost o soluție foarte bună. Pentru că așa cum spunea și dl. Rad și-a atins scopul, acum nu mai avem câini sau poate mai avem foarte puțini față de acum 3-4 ani. Este discutabilă chestiunea pe care ați ridicat-o, noi, o să o transmitem mai departe în ceea ce privește condițiile în care stau câinii acolo. Eu știu că sunt două adăposturi, unul la noi și unul la Uricani și costurile de când suntem membri în A.D.I., în asociația asta cu câini sunt mult mai mici față de cele pe care le aveam înainte. Înainte aveam 5 oameni, plus că ne trebuia mașină, plus că nici nu eram foarte bine pregătiți în acest domeniu. Din punct de vedere financiar, este mai eficientă această formă prin care noi ne-am asociat cu Consiliul Județean”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Asociația gestionează un număr de 8 adăposturi pentru câinii fără stăpân, cu o capacitate de cazare de 844 de locuri. Adăposturile sunt situate în Deva, Hunedoara, Brad, Simeria, Călan, Orăștie, Petroșani și Uricani. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” a fost înființată prin Sentința Civilă nr.3904/2012. Scopul acestei asociatii este: „gestionarea în conformitate cu legislația țării noastre și cu legislația europeană a tuturor animalelor cu și fără stăpân din județ”.
Colaborator