Mai puține internări din cauza alcoolului
“Alcoolul nu este o rezolvare” – acesta este titlul campaniei derulate de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara. Numărul hunedorenilor care au fost internați, la spital, din cauza alcoolului este în scădere. Potrivit DSP Hunedoara, în anul 2016, numărul hunedorenilor care au necesitat internare din cauza consumului de alcool a fost de 439, iar în anul 2017 numărul acestora s-a redus la 309.
“Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care: boli de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. În fiecare an, alcoolul este responsabil pentru mai mult de 3 milioane de decese şi un sfert din decesele în rândul tinerilor sub 30 ani. Consumul de alcool în timpul sarcinii se asociază cu malformaţii ale fătului şi scăderea performanţelor intelectuale ale copilului. Viaţa familială şi relaţia cu prietenii pot fi profund afectate. Educaţia copiilor este neglijată, iar părintele alcoolic oferă un exemplu negativ pentru viitorul copilului. Copiii care au părinţi dependenţi de alcool au risc de patru ori mai mare de a deveni şi ei dependenţi de alcool. Viaţa profesională poate fi compromisă ca urmare a scăderii performanţelor la şcoală sau la locul de muncă, a abandonării studiilor sau concedierii. O persoană care consumă alcool în mod excesiv poate avea probleme grave cu legea şi este supusă riscului de a răni sau a fi rănit de alţii sau chiar de a-şi pierde viaţa ca urmare a accidentelor”, arată DSP Hunedoara.
În schimb, crește numărul pacienților care au fost diagnosticați cu ciroze și hepatite cronice, de la 7105 în 2016 la 7420 în 2017.
Monika BACIU