Minele Lupeni și Lonea trebuie să își continue activitatea până în anul 2024
Minele Lupeni și Lonea nu pot fi închise la finalul acestui an, așa cum se prezintă în acordul cu Comisia Europeană. Acest lucru este imposibil de realizat în condițiile în care încă mai sunt deschise abataje. INSEMEX și Universitatea Petroșani au finalizat studiul comandat de Complexul Energetic Hunedoara, iar documentul scoate la iveală faptul că pe cele două unități miniere nu se poate pune lacătul la data de 31 decembrie 2018. Trebuie epuizate rezervele de cărbune din abatajele deschise, iar apoi trebuie să înceapă activitatea de închidere.
“Concluziile finale sunt că cele două exploatări miniere nu se pot închide la finele a nului 2018 și abatajele care sunt în funcțiune trebuie să își continue activitatea. Materialul a fost transmis și Ministerului Energiei. Recomandarea lor este să se continue exploatarea la cele două unități miniere până la epuizarea rezervelor deschise pentru a nu fi probleme. Ce reiasă clar din studiul respectiv este că trebuie să se continue activitatea la cele două unități miniere. Noi am estimat că prin 2024 ar trebui să înceteze producția, urmând apoi alte lucrări de închidere care vor mai dura o perioadă”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara încearcă să prelungească activitatea extractivă a celor două capacități miniere, care ar urma să pună punct extracției de cărbune la finele acestui an, iar în acest sens, documentul a fost transmis deja la Ministerul Energiei, care mai apoi va înainta concluziile la Comisia Europeană
Bazinul carbonifer din Valea Jiului are un specific deosebit. În condițiile desfășurării activității de închidere, situație în care arhitectura rețelei de lucrări miniere se modifică brusc, apar modificări majore în ceea ce privește regimul de curgere al aerului, atât la nivelul lucrărilor active cât și la nivelul zonelor închise, riscurile deja existente cresc în amplitudine, conducând la situații de risc iminent, iar în acest context, specialiștii care au lucrat la raport recomandă CONTINUAREA ACTIVITĂȚII DE EXTRACȚIE A CĂRBUNELUI până când vor fi epuizate rezervele din abatajele aflate în funcțiune.
Monika BACIU