În lumea lui Mocanu: Șpăgi de peste 4.000 de lei pe lună. Doar de la ”rutieriști”
Implicat în scandaluri de mai bine de trei ani. Cad capete, zboară cu sancțiuni, Totul doar în jurul lui. El nu pățește nimic. Niciodată. Subalternii scriu tot felul de plângeri și rapoarte, le trimit procurorilor anticorupție, procurorilor din Valea Jiului, conducerii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, șefilor mari de la București și chiar miniștrilor despre abuzurile lui.
Bătăi, jigniri, umilințe, dosare și plângeri fabricate împotriva tuturor celor care au avut curajul de a i se pune împotrivă. Controale au venit. Și au plecat. Statul român a cheltuit resurse enorme – atât umane, cât și în bani – pe controalele care vizau activitatea lui, dar rezultatele au fost întotdeauna aceleași: alții au primit sancțiunile mari, în timp ce el nu s-a ales decât cu mustrări.
Nu vorbim despre un mafiot. Vorbim despre un comandant de poliție. Dintr-un oraș din Valea Jiului: Lupeni. Un oraș sărac, minier, în care adevărații mafioți sunt la cârma structurilor care ar trebui să ne apere. Mocanu. Dănuț Mocanu. Își spune, râzând, ”șmecherul Lupeniului”. Te amenință și te așteaptă ”la cotitură”, dacă ai îndrăznit să-l deranjezi vreodată.
Răscoala din martie 2017
În luna martie a acestui an, după ani întregi de abuzuri, polițiștii s-au răsculat. Aproape toți. Deodată. Și i-au făcut raport, pe care l-au trimis la IPJ, la IGPR și ministerului. 24 de oameni, din 30, câți erau la Poliția Lupeni. Îndrăzniseră și alții, înaintea lor. Nu prea au avut colegi care să-i susțină, s-au scârbit și au plecat. Din poliție și din țară, în timp ce pe plângerile lor se depune praful în biroul DNA-ului chiar și acum, la ani distanță.
Au venit, în martie, vreo 15 oameni de la București, care au stat cu săptămânile. Au analizat fiecare sesizare în parte, au promis presei că într-o lună vor fi date publicității rezultate. O mare minciună!
Între timp, Mocanu și-a luat concediu medical. 9 luni! Dar nu s-a sfiit să apară la sindrofiile social democraților din Lupeni, pe care i-a servit credincios de-a lungul anilor. A fost bolnav până sâmbăta trecută, când și-a luat concediu de odihnă. Era obosit omul.
În timpul ăsta, termenele curg, iar faptele pentru care este acuzat se prescriu, pe linie disciplinară. Totul, sub ochii îngăduitori ai conducerii IPJ Hunedoara – aia care i-a aprobat concediul de odihnă – și ai IGPR-ului, care a cheltuit o mulțime de bani (așteptăm răspunsul lor legat de cheltuielile efectuate pe controalele legate de Mocanu), care-l lasă să scape basma curată.
Mai bine de 10 oameni au plecat de la Lupeni de când a ajuns Dănuț Mocanu comandant. Printre ultimii se numără Andrei Ari, un polițist tânăr, singurul care a avut curajul să-și asume public declarațiile și acuzațiile împotriva comandantului, și nu ”pe surse”, ca ceilalți. A fost un fel de purtător de cuvânt al colegilor lui. S-a ales cu o sancțiune pentru că a vorbit cu presa fără acordul șefilor. S-a mutat la București: ”E mai liniște aici. Viață bună n-aș mai fi avut cu el!”, mi-a mărturisit câteva luni mai târziu.
La Curtea de Apel Alba zace de mai bine de un un dosar pentru discriminare. I l-a făcut polițista Bianca Mureșan. A fost jignită, amenințată și batjocorită de Dănuț Mocanu. Nimeni n-a întrebat-o de vorbă.
Altă polițistă, Maria Moldovan, ajunsese în stadiul în care, când zbiera Mocanu prin secție, urina pe ea. Își termina tura doar dacă lua multe calmante. S-a mutat în alt colț de țară, de frica lui. Și-a pierdut familia. Tremură și acum când își aduce aminte de el. Nu vrea să vorbească nici acum despre toate, întrucât îi este frică pentru copilul ei, polițist și el, într-un alt județ.
”Nu știți cât de influent este omul ăsta. Cunoaște pe toată lumea, din fiecare structură. Nu este vreunul care să nu fi fost important la un moment dat și să nu fi ”beneficiat” de vreun serviciu din partea lui”, îmi spun polițiștii de la Lupeni.
”S-au săturat de cotizat!”
Cum de și ce au reclamat polițiștii la DNA?
Sunt multe dosare care zac la DNA. Polițiștii din Lupeni s-au autodenunțat. Cum erau obligați de Mocanu să ia șpăgi. Pe care să i le dea lui. Cum de au început să vorbească polițiștii?
”S-au săturat de cotizat. Rutieriștii dădeau 4.000 de lei lunar, din ceea ce erau obligați să facă. Plus mărfuri ce puteau fi vândute la cabană (la cabana lui Mocanu din Straja – n.r.), sticle de tărie, vin, carne, lemne, brazi, materiale de construcții. Au scris la DNA despre asta. Au scris, dar nimic. Se stă…”, mărturisește unul dintre polițiștii din Lupeni.
Unde ajungea prada luată de polițiști în numele comandantului lor?
”Ajungeau la Deva, Petrila, cu legături la IPJ, la Parchetul Petroșani, și Deva. E complicat. Se făceau transporturi la București”, spune polițistul.
Unde, la București?
”La oameni din Corpul de control al ministrului, Tobă la vremea lui. Mai erau cazări a relațiilor la cabana personal. Au dus de aici (din Lupeni – n.r.) gresie, faianță, muncitori, firme, la București. La Deva au dus lemn, ciment, nisip, pietriș, în zona Cetății. La Petrila legăturile duc la vreo trei procurori. Toate astea sunt în dosarele instrumentate la DNA. Au scris toți polițiștii care știu, care au făcut. E grav! Și DNA tace! Știu și că au primit documentații de la servicii și degeaba… Dosarele stagnează. Are dreptate (Dănuț Mocanu – n.r.) într-un singur lucru pe care l-a zis: el din ce a produs, 70% a dat mai departe. Aici nu pot să îl contrazic”, precizează sursa citată.
Protejat de oameni cu funcţii din sistem
Dacă polițiștii sunt tratați așa, ne mai întrebăm cum sunt tratați oamenii simpli? Avem cazul unei fete seropozitive care a fost bătută de Dănuț Mocanu, umilită și batjocorită. ”Ați merita să fiți toți închiși într-o cușcă și să vi se dea foc”, i-ar fi spus Mocanu fetei respective. Fata nu a făcut plângere de teamă, atunci, la vremea respectivă. A vorbit cu mai mulți oameni care au sfătuit-o să renunțe, fiindcă ”nu te poți pune cu el”.
De cine este protejat? Surse din cadrul Poliției Lupeni spun că de Remus Sabău, unul dintre inspectorii adjuncți ai IPJ Hunedoara. Mai este şi Tobă, fostul ministru, care-şi aduce copiii gratuit la cabana lui Mocanu din Straja. Şi încă „un domn”, aflat în funcţie mare la Corpul de Control
Mai avem un caz, cel al unui jandarm al cărui păcat a fost că se plimba cu motocicleta prin oraș. E greu de crezut că, în 2016, dacă umbli cu motocicleta regulamentar poți păți ceva rău. Bărbatul a fost săltat într-o noapte de polițiști și a fost bătut crunt în sediul poliției de aceștia, inclusiv de Mocanu, în timp ce era încătușat. Pentru că a îndrăznit să le facă plângere agresorilor, s-a trezit cu amenzi peste amenzi și cu reclamații antedatate, în care rude ale polițiștilor din Lupeni și prietenii lor îl reclamau pe băiat că deranjează liniștea publică. A lucrat toată miliția pentru abuzul acela”, mi-a mărturisit, sub protecția anonimatului, alt polițist de la Lupeni. Au mai fost și alții care au confirmat același lucru. Jandarmul abuzat, sprijinit de părinții săi, a câștigat toate procesele cu Poliția Lupeni, care acum are să dea bani acestor oameni.
După toate aceste dezvăluiri, au venit din nou reprezentanţi ai Corpului de Control din minister. Nu s-a întâmplat nimic nici atunci.
Revoluția din decembrie 2017
Acum, polițiștii s-au răsculat iarăși. Au trimis, duminică seară, un nou raport. Către IPJ, IGPR și MAI. Ovidiu Bîrlea, șeful IPJ Hunedoara, a fost să discute, luni, cu ei.
Polițiștii au anunțat că vor purta banderole albe în semn de protest, iar unii au precizat că situația este la limită și, dacă nu se rezolvă, ”se va ajunge la acte de violență”.
Care au fost recomandările inspectorului șef? ”Să nu mai comunice cu presa” și că ce se va întâmpla în continuare ”nu depinde de el, ci de București”, precizând, totodată, ”că ar fi fost obligat să îi dea concediu lui Dănuț Mocanu”. Întrebat care sunt normele care-l obligau să îi aprobe concediul comandantului de la Lupeni, Ovidiu Bîrlea n-a putut da un răspuns clar.
Anamaria NEDELCOFF
citește și: