Lumea emoțiilor de nylon

Stadionul e plin ochi. Freamătul spectatorilor se aude de departe în oraș. Flash-uri multicolore spintecă de sus în jos semiîntunericul ca niște comete decadente. Mulțimea e nerăbdătoare să înceapă concertul. Pe numărătoarea inversă, vuietul publicului în creștere amintește de marile concerte ale monștrilor sacrii ai rock-ului.

Și într-adevăr, Hatsune Miku erupe pe scenă de niciunde în urletele isterice ale miilor de fani. Coamă albastră de păr, față de păpușă, ochi de hipnotizator. Show-ul e total. Sunet, lasere și culoare. Se vede clar că vedeta este foarte iubită. Publicul îi cunoaște toate melodiile. Posterul vedetei tapetează pereții din camera tinerilor de pretutindeni. Turneele internaționale din ultimii ani au făcut ca averea vedetei să numere deja milioane de dolari. Hatsune Miku e un star în deplinul sens al cuvântului. Are peste 100.000 de mii de melodii înregistrate pe numele ei. Peste două milioane de oameni o urmăresc pe Facebook. Imaginea ei promovează branduri mondiale gen Louis Vuitton, Google, Toyota.

Dar lui Hatsune Miku nu-i pasă! Ei nu-i trebuie nimic: nici bani, nici glorie, nici măcar o locuință sau ceva bun de mâncare. Solista nu are nimic omenesc în ea. E prima uniune mondială dintre o voce digitală fabricată și un corp virtual. Practic, o hologramă cântătoare!

E una din ciudățeniile din lumea spre care ne conduce tehnologia. Ciudățenie doar pentru că încă nu suntem obișnuiți să ne îndrăgostim de imaginea și vocea unor umbre. Și asta pentru că ne-am născut și am crescut în lumea dinainte, a tactilului concret, în care doar copiii se identificau cu figuri ireale gen Donald Duck, Tom, Jerry, sau Superman. Pornită din Japonia, incredibila poveste a starului pop care nu există, a cuprins întreaga lume. Ni se pare incredibil, deocamdată, că până și în domeniul pur uman al generării emoțiilor, tehnologia reușește mai bine decât mulți dintre artiștii în carne și oase. Pentru că în țara ei de origine, Hatsune Miku este cea mai mare vedetă pop. Vocea ei nu este altceva decât o implementare a tehnologiei vocale marca Yamaha (un sintetizator de voce). Nefiind o ființă vie, Miku nu are niciodată problemele unui solist viu – căderi de voce, oboseală, zile proaste. În plus, nu îmbătrânește. E de șapte ani pe scene și are tot 16 ani. Nu e de mirare atunci că de fiecare dată livrează show-uri perfecte.

Veți spune că o astfel de atracție artistică nu prinde în România. Că în partea noastră de lume meandrele concretului încă sunt puternice și sunt legate de grijile traiului, porcul din coteț și ziua pensiei. Vedeți, nu intuim deloc cât de mult ne-a schimbat deja noua lume spre care tehnologia ne conduce! Dacă vă credeți oameni cu picioarele pe pământ, spuneți, vă rog, câți dintre dumneavoastră nu ați simțit emoții la postările unor BOT-i pe Facebook?

Emoții de naylon provocate de o aplicație programată să transmită mesaje de un anumit tip. Sigur ați fost tentați de multe ori să răspundeți și poate chiar ați făcut-o. Nu v-ați dat seama că de multe ori vorbeați…singuri. Poate părea trist, dar în noua eră, asta va fi cea mai la îndemână distracție. Vom vorbi cu roboții, iar inteligența artificială ne va face din ce în ce mai insignifianți ca resursă pentru economie. Chiar și emoțiile ne vor fi zgândărite sintetic, așa cum face holograma japoneză.

Sunt sigur că sunt deja destui români care ar plăti și astăzi să vadă un concert susținut de o hologramă. Încet-încet vom ajunge toți acolo. E doar o chestiune de timp! Poate că cel care a botezat-o pe Hatsune Miku a fost un vizionar. Numele vedetei înseamnă ”primul sunet al viitorului”.

Umăriți un concert LIVE Hatsune Miku AICI.  

 

Adrian SĂLĂGEAN

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *