Legile educaţiei. Care sunt principalele prevederi
Ministrul Educaţiei Ligia Deca a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, proiectele legilor educaţiei,despre care afirmă că au beneficiat de un amplu proces de consolidare, au sprijinul politic al coaliţiei. Ministrul a precizat că primul pilon este creşterea calităţii în educaţie şi reducerea analfabetismului funcţional şi a anunţat că liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar.
”Liceele vor anunţa cu un an înainte pentru ce profiluri vor organiza examen, pentru că competiţia demonstrată trebuie să fie competiţia în anii anteriori examenului, dar avem 4 ani să clarificăm şi metodologia şi procedura şi să facem şi pilotare, în aşa fel încât formula pe care o implementăm prin legislaţie secundară să adreseze toate îngrijorările pe care părinţii, profesorii, elevii le-ar avea”,a spus Deca.
Ministrul a arătat că a auzit vocile care spun că procentul de 90% locuri scoase în concurs pentru profiluirile căutate este prea mare şi că trebuie să dăm şansa şi acelor copii care poate nu se concentrează în ziua examenului dar au făcut o bună performanţă la evaluarea naţională, să poată opta pentru acele profiluri în liceele căutate, deci am încercat o echilibrare.
”Există un studiu al Uniunii Eurppene care vorbeşte de sistemele de admitere, de filtrare de la un ciclu la altul, în acel studiu se menţionează că exisă o retenţie mai bună a elevilor acolo unde există examene de selecţie, sigur, sunt provpcări legate de echitate doar că acele provocări le adresăm prin alte tipuri de programe cum este cel pentru combaterea abandonului şcolar. Practic, încercăm să creştem şansele ca elevii care trec printr-un examen de admitere pe profil să li se potrivească profilul şi face faţă”, a explicat ministrul Educaţiei.
”Centrarea educaţiei pe elev are ca bază o schimbare de paradigmă, nu mai vorbim de curriculum la decizia şcolii ci la decizia elevului, din oferta şcolii. Ne dorim ca elevii şi familiile lor să aibă mai mult de spus în ceea ce înseamnă materiile din această plajă opţională”, a precizat Deca.
”De asemenea, portofoliul educaţional devine un instrument cheie în susţinerea elevilor. El are şi un rol hotărâtor împreună cu recomandările consilierului şcolar în ceea ce înseamnă orientarea pe o filieră sau alta sau după liceu, orientarea către o profesie sau pentru învăţământ universitar”, a spus ea.
”Rutele liceale, cele trei, teoretiv, vocaţional, tehnologic, conferă şanse egale de acces în învăţământul superior”, a mai spus ministrul, precizând că şi bacalaureatul se bazează pe profilul liceal, dând tuturor şansa dacă au acest potenţial să urmeze un program de învăţământ superior să poată face acest lucru”, a explicat ea.
news.ro
foto: INQUAM Photos / Octav Ganea