Legea de modificare a Codului muncii prin care sunt decise beneficii salariale care se aplică în starea de urgenţă, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi actul normativ pentru completarea legii 53/2003 – Codul muncii, informează Administraţia Prezidenţială. Legea include indemnizaţii pentru angajaţii ai căror activitate a fost redusă sau întreruptă în contextul stării de urgenţă.

Legea are ca obiect de reglementare completarea Codului muncii în sensul ca, pe durata suspendării temporare a activităţii şi/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă potrivit art.93 alin.(1) din Constituţia României, salariaţii care au contractul individual de muncă suspendat, fiind afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, să beneficieze de o indemnizaţie, plătită din bugetul asigurărilor de şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe toată durata menţinerii stării de asediu sau a stării de urgenţă, după caz. De asemenea, se reglementează modalitatea de acordare a acestei indemnizaţii.

„În cazul suspendării temporare a activităţii şi/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz”, arată legea promulgată de şeful statului.

De asemenea, „în situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de personal permite, indemnizaţia prevăzută poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat”.

Conform actului normativ, calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Pe 27 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat actul normativ, după ce preşedintele Iohannis a trimis legea la reexaminare, iar la finalul acelei luni, PNL a sesizat Curtea Constituţional, însă CCR a decis pe 7 octombrie că legea este constituţională.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *