Lecția de iubire. Împreună, prin iarna vieții

„Suntem împreună de 20 de ani și nu m-a văzut niciodată”, spune femeia și își ferește privirea ca să ascundă lacrimile. Mirela Tuza s-a născut cu o semipareză pe partea stângă. Soțul ei este nevăzător și împreună locuiesc într-o casă pe care și-au construit-o la Poienița Voinii, în Ținutul Pădurenilor. Au luat credit, au muncit cum au putut să își facă o viață mai bună. „În loc să își ia apartament în oraș ca să îi fie mai ușor, s-a căsătorit cu mine și m-a ajutat toți anii ăștia cu tratamentul, cu medicamente. Vedeți, eu nu îmi pot folosi mâna stângă”, povestește rușinată femeia.

Mirela Tuza

În urmă cu câteva luni, la 48 de ani, Sorin s-a îmbolnăvit grav. A căzut la pat, a paralizat și lista lui cu diagnostice umple o întreagă pagină. Bărbatul face dializă de trei ori pe săptămână și trebuie dus la ambulanță: „El m-a ajutat atât anii trecuți, eu cum să îl las?! Îl duceam luam în cârcă și îl căram în spate… așa am putut să mă descurc”, spune Mirela.

Acum Sorin este internat la Spitalul Municipal Hunedoara și Mirela vrea să îl aducă, măcar de sărbători, acasă. A dat o mulțime de telefoane și a reușit: a făcut rost de un cărucior cu care să îl transporte și de un pat special, cu saltea contra escare. Dar tot are nevoie de ajutor: are strânse doar două rânduri de lemne pentru toată iarna: „Cât a fost el plecat, eu am fost pe la alții pe acasă, să mă încălzesc. Nu le-am spus vecinilor, pentru că mi-a fost teamă că vor râde de mine, că stau pe frig. Nu am cum să iau alte lemne și mai ales nu am cum să le tai singură. Dacă vine el acasă, trebuie să fac foc, la noi a nins și este frig. Nu avem pe nimeni să ne ajute.”

De cazul soților Tuza au auzit voluntarii campaniei umanitare „Ajută satul” care au ajuns sâmbătă la mai multe familii din Munții Poiana Ruscăi. Situația Mirelei, hotărârea ei de a lupta pentru soțul bolnav i-a impresionat până la lacrimi: „Facem apel la cei care pot dona lemne, să ajute. Ne descurcăm noi să le aducem la ei, să le tăiem și să le aranjăm în șură. Am decis să le facem și o alee prin curte pentru că Mirelei îi va fi foarte greu să tragă cu o singură mână bună un cărucior, pe pantă, prin zăpadă”, explică Silvia Olari.

Acesta este doar unul dintre cazurile la care voluntarii merg sâmbătă și duminică, în 14 și 15 decembrie, în Munții Poiana Ruscăi și în Apuseni. „Avem astfel de cazuri unde este nevoie de lemne și muncă fizică, avem familii izolate unde avem solicitări de alimente, produse de igienă și detergenți, dar și copii care își doresc cărți, jucării și fructe. Este binevenit orice fel de ajutor. Avem lista detaliată cu cazurile pe pagina de facebook a campaniei „Ajută satul”, cu tot ce este nevoie, inclusiv conturile pentru donații. În Rișculița, avem de asemenea o familie cu o situație foarte grea, cu un tată bolnav și copii foarte buni la învățătură, care locuiesc în condiții precare. La primăvară, ne vom mobiliza să le reparăm și să extindem căsuța în care se înghesuie acum”, explică Marius Achim, inițiatorul campaniei umanitare.

Marius Achim

 

Cei care vor să ajute pot lua legătura cu voluntarii campaniei „Ajuta satul” numerele de telefon 0724445388 (Silvia Olari) sau 0728290701 (Marius Achim). Cei care au mașini 4×4 se pot alătura caravanei umanitare care va străbate satele din zonele montane pentru a aduce un zâmbet în sufletul hunedorenilor.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *