La pas, prin „Anotimpuri”, la Castelul Corvinilor (Galerie foto)
Într-un colţ, iarna te face să te zgribuleşti; dincolo, culorile toamnei curg dulce în nuanţe calde şi arome bogate precum mierea. La o privire distanţă, surprinzi o euforie florală care te face să vrei să inspiri adânc aerul înmiresmat din jurul căsuţelor ţărăneşti din lemn sau libertatea din jurul cerului străbătut de crestele de munte. Primăvara este jucăuşă, plină pe petale.
În imagini minunate, zeci de fotografi din ţară te poartă de-a lungul frumuseţilor României într-o expoziţie itinerantă de fotografie, vernisată la Castelul Corvinilor. Dincolo de porţile grele de lemne, pasionaţii de fotografie îţi deschid lumea către „Anotimpuri”.
Pe pereţii încărcaţi de istorie ai Sufrageriei Bethlen, fotografiile devin minunate pete de culoare strânse din toată ţara de membrii grupului „Conacul Fotografilor”: „Ne întâlnim în mod regulat, pe diverse teme şi expunem pentru ca şi alţii să se poată bucura de realizările fotografilor din Conac”, spune Răzvan Gaşpar, organizatorul expoziţiei şi unul dintre membrii grupului.
Îşi spun între ei „conaşi” şi sunt un grup deschis care: „… acceptă orice persoană interesată direct de arta fotografică şi de tehnicile aferente acesteia, iubitori de fotografie, fotografi amatori începători, avansaţi sau profesionişti”. În februarie 2018, membrii grupului au sărbătorit primii cinci ani de existenţă “La Conacul Fotografilor”. Sunt aproape şase mii de membri, o comunitate virtuală unde oamenii sunt uniţi de pasiunea pentru arta fotografiei. Îşi doresc promovarea acestei arte, dar şi perfecţionarea prin schimburi de experienţă.
Expoziţia itinerantă „Anotimpuri” şi-a propus să aducă în faţa publicului imaginile care până acum puteau fi văzute doar în format digital. Sunt lucrări semnate de 70 de fotografi: „Sunt expozanţi şi din ţară, şi din afara ţării, atât profesionişti cât şi amatori. La noi în grup, nu există această deosebire. Fotografiile vorbesc singure, prin calitatea lor şi ne definesc pe fiecare în parte. Expoziţia aceasta are în spate o selecţie foarte viguroasă făcută de un juriu format din şapte persoane. Fiecare a dat patru note pe fiecare fotografie. În final, s-au ales aceste 70 de lucrări, plus două ale unui invitat special. Eu îmi doresc să duc această expoziţie în cât mai multe oraşe din ţară”, spune organizatorul Răzvan Gaşpar.
Fotografia este o artă care câştigă în ultima perioadă tot mai mulţi adepţi şi care a adunat în impunătoarea sală din Aripa Bethlen a Castelului Corvinilor, o mulţime de iubitori de frumos. Hunedoreanca Maria Fekete şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie abia la a doua tinereţe. De o jumătate de an face parte din „Conacul fotografilor”: „De când am ieşit la pensie, pasiunea mea este fotografia. Din păcate, nu am aparatură complicată ca să mă ajute, dar pasiunea mă ajută să trec peste acest handicap şi să realizez lucrări care se pare că plac publicului”.
Francesca are 9 ani şi a venit la Hunedoara tocmai de la Timişoara pentru a-şi susţine bunica în demersul ei artistic. „Cel mai mult îmi place lucrarea făcută de bunica mea.
Îmi place pentru că este foarte inspirată, iar bunica este foarte activă. Seamănă cu mama mea”, spune copila care se uită încântată la fotografia bunicii, o bunică care este mândră că acum, o lucrare a sa împodobeşte pereţii Castelului Corvinilor: „Sunt mândră că am reuşit! Sper să transmit fiicei şi nepoatelor mele acest talent şi dragostea pentru frumos.”
„Asemenea expoziţii au devenit tradiţie la Castelul Corvinilor unde le găzduim de aproape trei ani, în Palatul Bethlem din curtea interioară şi oferă un plus de valoare monumentului şi oraşului.
Este un nou punct de interes pentru turistul care ne vizitează şi care poate asimila pe lângă informaţia istorică şi cea culturală”, spune Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor Hunedoara.
Peisajele i-au încântat pe privitori: „Este un prilej pentru noi hunedoreni pentru a vedea imagini din toată ţara. Tematica este foarte bine aleasă şi te trece prin toate anotimpurile”, remarcă o vizitatoare. Alături, altă hunedoreancă priveşte atent peisajele: „Discutam zilele trecute cu cineva din Deva şi mi-a spus să vin să văd expoziţia pentru că este foarte reuşită. Aşa este!”. Fotografiile expuse în Castelul Corvinilor pot fi admirate aici până la sfârşitul lunii martie, apoi colecţia se va îndrepta spre sudul ţării. Ultimul popas va fi făcut, în toamnă, la Bucureşti.
Laura OANĂ
Minunat reportaj, scris de o persoana foarte talentata si cu suflet mare. Multumim mult!