LA GEOAGIU: Primarul pesedist Vasile Cărăguţ umblă cu acte false
PSD nu se dezminte: face din tot ce conduce sau coordonează moșie personală. Interesul cetățeanului apare ca ultimă grijă a pesediștilor. Astăzi, distribuim, datorită importanței pentru hunedoreni, mai ales în preajma alegerilor, o anchetă care demonstrează, dacă mai era nevoie, felul în care pesediștii înțeleg să facă administrație publică în județul Hunedoara. Precizăm faptul că textul este preluat după publicația online Ancheta de Hunedoara (anchetadehunedoara.ro).
Rectificarea bugetară din iulie 2020 s-a făcut la Primăria Geoagiu în baza unor acte FALSE. Cel puţin cinci consilieri locali susţin că nu au fost la şedinţa Consiliului Local, deşi ei figurează că ar fi votat cheltuielile primarului. La fel ca Dragnea, când lucrurile au ieşit prost cu angajările fictive la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman, Vasile Cărăguţ susţine că actele false n-au legătură cu el. Falsurile grosolane obligă Instituţia Prefectului Hunedoara la un control de legalitate. Faptele sunt şi de competenţa organelor de cercetare penală.
Povestea e de „noaptea minţii”. Hotărârile Consiliului Local Geoagiu din 9 şi 16 iulie 2020 au fost făcute „din pix”. Potrivit informaţiilor noastre, două din cele trei şedinţe de consiliu local convocate pentru luna iulie s-au ţinut doar pe hârtie. Conform înscrisurilor oficiale, rectificarea bugetară a fost aprobată în 16 iulie de toţi cei 15 consilieri locali aleşi, dar în mod cert lucrurile nu stau aşa. O recunoaşte şi secretara primăriei, adică omul care este responsabil cu legalitatea în instituţie. Jr. Maria Cimpoeşu ne spune că pe unii i-a „pontat” prezenţi să nu-şi piardă indemnizaţia. Periodic, cam câte doi-trei. Primarul Vasile Cărăguţ spune că ar fi vorba doar de unu-doi, iar preşedintele de şedinţă nu-şi mai aminteşte câţi au fost în sală la şedinţa de rectificare a bugetului, deşi soarta banilor oraşului s-a discutat în urmă cu doar două săptămâni. Din verificările noastre, cinci consilierii susţin ferm că nu au fost la şedinţă, unul o dă cotită şi alţi câţiva s-au sustras dialogului.
Oricum ai lua-o, este evident că actele au fost măsluite
Preşedintele şedinţelor CL Geoagiu din iulie, consilierul PSD Nicolae Zaharie, spune că a condus trei şedinţe, însă nu poate aprecia dacă au participat toţi cei 15 aleşi locali, cum apare în hotărâri şi în procesele verbale. „Întrebaţi pe doamna secretară pentru că ea este cea care face prezenţa. Eu am participat, dar nu pot să vă spun câţi au fost că nu reţin exact. Deci eu nu vă pot spune numărul. Care au semnat prezenţa înseamnă că au fost, care n-au semnat prezenţa înseamnă că n-au fost”, ne-a declarat Nicolae Zaharie consilier PSD. Problema e că şi tabelul cu semnături a fost contrafăcut. Spre exemplu, Costel Rusu figurează prezent cu semnătură în acte, deşi el era în concediu la mare în perioada respectivă şi asta se poate proba. Un alt consilier local spune că în iulie a fost o singură şedinţă, nu trei. „Eu n-am fost anunţat şi nici nu am participat la aşa ceva. Eu sunt „tânăr” în consiliu local, nu am decât câteva luni, nu ştiu dacă s-a mai întâmplat aşa ceva. Nu am ţinut şedinţe pe internet, noi am mers la şedinţele ţinute în Primărie. Cel puţin de când sunt eu consilier aşa s-au ţinut. Şi cred că nici înainte nu s-u ţinut altfel pentru că aş fi auzit dacă se întâmpla aşa ceva. La singura şedinţă care s-a ţinut în luna iulie am fost în jur de nouă consilieri. De când sunt eu consilier local niciodată nu au fost prezenţi toţi cei 15 consilieri locali”, ne-a declarat Remus Petru Branea. „Eu personal pot să vă spun că n-am fost la nicio şedinţă în această lună. Cu certitudine eu nu am participat, despre alţii nu pot vorbi”, ne-a declarat consilierul Nicolae Coca.
Modelul Liviu Dragnea
În actele Primăriei Geoagiu e vraişte. Din înscrisuri reiese că Primăria şi-a făcut planul la şedinţe ordinare pe tot anul. Până cum au existat 12 – toate ordinare, deşi procedural e imposibil să organizezi trei şedinţe ordinare într-o singură lună, cum este cazul lunii iulie. Apoi, procesele verbale de şedinţă, acolo unde se consemnează dezbaterile, sunt trase la indigo: singurele elemente de noutate sunt data care se schimbă şi câteva cuvinte legate de proiectul aflat pe ordinea de zi. Primarul Vasile Cărăguţ spune că şedinţele s-au ţinut legal şi corect. „Doar nu învăţăm acum, după patru ani, ce avem de făcut. Ar fi culmea! Eu zic că nu-i adevărat aşa ceva, eu nu ştiu să fi lipsit mai mult de unul – maxim doi”, spune primarul. Actele îl contrazic şi de aici e problema Instituţiei Prefectului Hunedoara să restabilească legalitate, deşi la faza asta nici procurorii nu pot sta de-o parte.
Pe de altă parte primarul Cărăguţ crede că el nu poate fi acuzat de nimic pe motiv are statut de invitat la şedinţele consiliului local. Aşadar, să plătească cine a greşit. Doar că la Primăria Geoagiu falsurile s-au produs în formă continuată, iar primarul nu poate fi exclus din cercetare pentru fapte precum tăinuirea, complicitatea sau chiar instigare la fals, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul fostului său camarad de partid Liviu Dragnea, care a încercat şi el să pună vina exclusiv pe subalterni.