La confluența dintre anotimpuri
Ultimele zile au fost marcate de mai multe anotimpuri. Vremea a trecut de la o extremă la alta. De la cea de primăvară târzie, la toamnă și chiar iarnă. În zona montană, schimbarea se simte și mai accentuat. Acolo temperaturile au scăzut considerabil, iar stratul de zăpadă se menține consistent.
Imagini cu tabloul de primăvară-iarnă aduce biologul Administrației Parcului Național Retezat, Claudia Dănău, cea care a luat la pas zona protejată.
Parcul Național Retezat, datorită habitatelor sale foarte diverse, multe naturale, sau puțin modificate de intervenția umană, adăposteşte o faună și floră deosebit de bogată, atât în ceea ce priveşte numărul de specii, cât şi numărul mare de exemplare care alcătuiesc populațiile acestor specii. În arealul parcului au fost inventariate 108 specii de păsări, 55 de specii de mamifere, 8 specii de peşti, 5 specii de reptile şi 7 specii de amfibieni. De interes crescut pentru Retezat sunt şi nevertebratele, în rândul cărora se găsesc cele mai multe specii endemice pentru parc (specie endemică = întâlnită doar în acel loc). Retezatul este renumit prin diversitatea sa floristică, adăpostind aproape 1190 specii de plante superioare autohtone din cele peste 3136 cunoscute în Romania.
Monika BACIU
Foto: Claudia Dănău