Klaus Iohannis trimite Parlamentului spre reexaminare modificările la legea privind regimul armelor şi al muniţiilor

Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis, luni, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. Şeful statului consideră că relaxarea condiţiilor privind deţinerea armelor de către persoanele condamnate la închisoare nu este oportună.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, luni, Parlamentului, pre reexaminare, legea pentru modificarea regimului armelor şi al muniţiilor.

Iohannis apeciază că legea instituie reglementări care asigură transpunerea în legislaţia internă a dispoziţiilor Directivei de punere în aplicare (UE) 2019/69 de stabilire a specificaţiilor tehnice pentru armele de alarmă şi de semnalizare în temeiul Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achiziţionării şi deţinerii de arme, precum şi prevederi care stabilesc cadrul legal naţional pentru punerea în aplicare a Regulamentului delegat UE 2019/686.

„Art. I pct. 8 din legea transmisă la promulgare modifică alin. (1) lit. c) şi d) ale articolului 14 din Legea nr. 295/2004, în sensul restrângerii dreptului de a deţine arme letale doar persoanelor care sunt inculpate sau au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, pentru infracţiuni prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, pentru infracţiunea de trafic de persoane, infracţiuni de furt, cămătărie, ameninţare, şantaj, braconaj, contrabandă, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor şi infracţiuni privind regimul armelor şi al muniţiilor. În prezent, această restrângere se aplică tuturor persoanelor care au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru orice infracţiuni comise cu intenţie, precum şi persoanelor care sunt inculpate pentru săvârşirea unor fapte penale, cu intenţie”, arată Iohannis în cererea de reexminare.

Şeful statului afirmă că Directiva (UE) 2017/853 a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 91/477/CEE a Consiliului privind controlul achiziţionării şi deţinerii de arme, anterior transpusă în dreptul intern prin Legea nr. 196/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor a fost adoptată pentru a stabili un echilibru între, pe de o parte, asigurarea liberei circulaţii în cadrul Uniunii a anumitor arme de foc şi a unor componente esenţiale ale acestora şi, pe de altă parte, necesitatea de a controla libertatea respectivă prin recurgerea la garanţii de securitate adecvate produselor în cauză.

„Totodată, potrivit considerentului (15) din aceeaşi Directivă, «ar trebui introduse, în Directiva 91/477/CEE, norme mai stricte în ceea ce priveşte cele mai periculoase arme de foc, pentru a se asigura că nu sunt permise, cu câteva excepţii limitate şi justificate corespunzător, achiziţionarea, deţinerea sau comerţul cu acestea. În cazul în care aceste norme nu sunt respectate, statele membre ar trebui să ia toate măsurile adecvate, care ar putea include confiscarea armelor de foc în cauză». Astfel, considerăm că modificarea dispoziţiilor alin. (1) al art. 14 din Legea nr. 295/2004 în sensul relaxării condiţiilor de acordare a autorizaţiei de procurare a armelor letale, pentru persoane condamnate definitiv sau care au calitatea de inculpaţi, nu este oportună, îndepărtându-se de la scopul urmărit de legislaţia europeană în materie”, a mai transmis Iohannis.

Potrivit acestuia, în acelaşi sens s-a pronunţat şi Curtea Constituţională, care a reţinut prin Decizia nr. 507/2019, la par. 36, că ”introducerea unor condiţii mai restrictive pentru obţinerea autorizaţiei de procurare a armelor letale «dă expresie scopului urmărit de iniţiatori, precum şi de directiva transpusă, în sensul adoptării unor norme mai stricte în ceea ce priveşte cele mai periculoase arme»”.

„De altfel, litera d) a alin. (1) al art. 14, prin care persoanele inculpate pentru săvârşirea oricărei fapte penale, cu intenţie, erau exceptate de la posibilitatea acordării autorizaţiei de procurare a armelor letale, a fost introdusă în Legea nr. 295/2004 la finalul anului trecut, prin Legea nr. 196/2019. Considerăm că modificarea repetată, la intervale mici de timp a actelor normative care reglementează relaţii sociale în domenii sensibile, precum regimul armelor şi muniţiilor, este de natură să submineze eforturile de a crea o legislaţie coerentă şi predictibilă. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român şi de unică autoritate legiuitoare a ţării vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor”, mai arată şeful statului.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *