Klaus Iohannis: Se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca bani pentru sănătate şi pentru protecţie socială

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca mai mulţi bani pentru sănătate şi pentru protecţie socială şi că Guvernul e pregătit ca joi să dea OUG pentru amânarea plăţii ratelor la bancă pentur persoane fizice şi firme.

Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înţeles că şi românii au probleme imense, şi firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin şi pentru oamenii simpli şi pentru firmele româneşti pentru a nu sacrifica mai mult decât este necesar. Criza se va termina la un moment dat, iar atunci ne dorim ca România să fie în stare să repornească imediat economia. Sunt două măsuri pe care le-am convenit: Se conturează o rectificare bugetară extraordinară care se face pe 2 paliere: mai mulţi bani pentru Sănătate, prima prioritate. Este evident nevoie şi de oameni şi de bani. A doua chestiune se referă la cei care nu mai pot merge la serviciu pentru că se închide firma sau intră în şomaj tehnic. Trebuie să suplinim banii pentru şomaj tehnic”, a declarat preşedintele după şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu prim-ministrulLudovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Vasile Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.
O altă măsură anunţată de preşedinte, despre care a afirmat că ”îi va bucura pe mulţi”, este amânarea plăţii ratelor la bănci.
” Guvernul este pregătit să dea mîine ordonanţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă, pentru persoanele fizice şi firmele din Româna, la cererea celor care au datorii la bănci. Ratele pot fi amânate cu până la 9 luni, până la finalul anului. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni”, a afirmat şeful statului.
Iohannis a subliniat că la nivelul Guvernului ”există multe proiecte bune, implicare şi dorinţă de a rezolva problemele”.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat miercuri că ratele la bancă pot fi amânate pe o perioadă de cel mult nouă luni, atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice, iar cei care doresc acest lucru pot anunţa banca online. Cîţu a mai precizat că în şedinţa de Guvern de joi va fi dată o Ordonanţă de Urgenţă care va reglementa această situaţie.

Florin Cîţu a transmis, miercuri, printr-un mesaj video pe pagina sa de Facebook, care au fost soluţiile discutate cu Banca Naţională a României şi cu sistemul bancar pentru amânarea ratelor la bancă.

“Aseară am vorbit despre ratele românilor şi trebuie să ştiţi că soluţia pe care o propune Ministerul Finanţelor, pe care am discutat-o, am propus-o Băncii Naţionale şi sistemului bancar este una care ia în calcul mai multe elemente. În primul rând, m-am gândit la perioada de timp, nu ştim exact cât o să dureze această perioadă şi atunci am zis că cei care doresc să aibă ratele amânate la bancă pot să o facă până la nouă luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu Banca Naţională pentru că era nevoie de a înţelege cum se va finanţa sistemul şi cu sistemul bancar. Până la nouă luni de zile a fost propunerea până la care am mers eu şi a fost agresată de BNR şi de sistemul bancar, vom vedea dacă va fi propunerea finală, dacă aşa va rămâne în ordonanţă”, a afirmat ministrul Finanţelor.

El a mai spus că toţi românii care doresc să ceară amânarea ratelor, o pot face.

“În acelaşi timp, iarăşi am discutat cine să aibă acces la această amânare şi propunerea din partea mea a fost să nu discriminăm, exact ca la IMM-uri, să aibă acces toţi românii care vor cere acest lucru. Am discutat şi cu băncile cum să ceri acest lucru, să facă în scris, în primul rând prin online, eu mă gândesc la o variantă care să aibă două etape, una poate prin telefon să se facă prima şi se identifică persoana prin telefon şi apoi să fie confirmată în scris printr-un email sau o altă modalitate ca şi băncile să aibă ceva scris, să aibă ceva la mână pentru viitor. Vom vedea şi aici care este varianta. Dar ideea principală este că da şi în România nu am uitat de persoanele cu credite la bănci, vor fi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice”, a explicat Florin Cîţu.

Ministrul a mai transmis că se caută soluţii pe un termen mai lung şi că speră ca această ordonanţă să fie gata pentru şedinţa de Guvern de joi.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *