În jurul Mării Negre cu Sabina Fati. O fascinantă relatare de călătorie

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții din acest an, un eveniment cultural de înaltă ținută: întâlnirea cu jurnalista Sabina Fati, autoarea cărții „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time”, carte apărută în condiții grafice deosebite la Editura Humanitas din București.

În anul 2015 a publicat cartea de mare succes „Singură pe drumul mătăsii. 80 de zile, 15.000 kilometri, 2.500 de ani de istorie”, în care relatează călătoria fascinantă, dar plină de primejdii, pe care a făcut-o prin țările Asiei, din China până în Turcia, trecând prin Kîrgîzstan, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Iran, Azerbaidjan, Georgia și Turcia.

Cartea „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time” este o fascinantă relatare a călătoriei pe care autoarea a făcut-o în jurul Mării Negre, prin toate țările riverane: Ucraina, Rusia, Georgia și Abhazia, Turcia și Bulgaria.  

Pornind de la Constanța și Cetatea Albă, suntem invitați într-o fascinantă călătorie, un „Ocol al Mării Negre în 90 de zile”, ne lăsăm purtați de excepționale descrieri de la Odesa și Harkov, la Sevastopol și Ialta, la Soci și în Abhazia, apoi în Turcia de la Trabzon la Istanbul și ne terminăm călătoria la Burgas și Varna. Lectura este captivantă: impresiile personale sunt însoțite de riguroase și competente precizări istorice, completate cu nenumărate discuții cu oamenii de toate categoriile sociale și de toate vârstele pe care autoarea i-a întâlnit în această sui generis călătorie. Aceste discuții sunt relevante pentru cunoașterea și înțelegerea atmosferei, a stării de spirit a oamenilor care trăiesc în locurile prin care trece autoarea, care nu ezită să amintească și unele adevăruri dureroase, cum ar fi cele legate de prezența nefericită a armatei române la Odesa în anul 1941.

Lumea din jurul Mării Negre este o lume complexă, un univers uman greu de înțeles, o lume dominată de conflicte izvorâte în primul rând din necunoaștere. Este, cum însăși autoarea mărturisește, „un loc al nesfârșitelor dispute, al nemulțumirilor ascunse și al strategiilor războinice” al cărui peisaj   „a suferit permanent fragmentări, comasări, rupturi, dislocări, anexări”.

„Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time” este o veritabilă radiografie a zonei ce înconjoară Marea Neagră, un creuzet multietnic și multireligios, cu oameni peste care istoria trece nemilos: de la Darius, greci antici, romani și bizantini, până la Ecaterina cea Mare, Stalin și Erdogan. Scurta isorie a Mării Negre în date, aflată la sfârșitul cărții, o minuțioasă cronologie, este mai mult decât revelatoare.

Fiecare pagină a cărții merită un comentariu special, fiecare pagină reține atenția prin acuratețea și rigurozitatea documentării, prin întâmplările palpitante (și nu de puține ori riscante) prin care a trecut autoarea, prin stilul literar impecabil.

Călătoria este descrisă cu ochiul jurnalistului, al istoricului, al antropologului și, nu în ultimul rând, al prozatorului de mare sensibilitate.

Cu prilejul lansării acestei incintante și originale cărți, Sabina Fati a avut un dialog viu și lipsit de formalism cu iubitorii de carte prezenți în sală, la final oferindu-le autografe.

 

Sebastian Bara – manager al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *