Jiețul, râu de origine glaciară, străpunge stâncile din Cheile Jiețului
În orașul Petrila, printre versanții Parângului, zece hectare adunate și brăzdate cu stânci alcătuiesc rezervația naturală Cheile Jiețului, declarată zonă de interes național.
Înguste și abrupte, nu foarte lungi, dar deosebit de frumoase, Cheile Jiețului formează în jurul lor un peisaj mirific, completat cu cascade și munți, care îi uimesc pe toți cei care ajung în apropierea lor.
Apa limpede și zgomotoasă a Jiețului (afluent al Jiului de Est), un râu de origine glaciară format la confluența a două brațe, Roșiile și Ghereș, te însoțește tot timpul în drumul printre aceste frumuseți.
„În acest loc de basm, de Ziua Mondială a Apei (22 martie), Avram Iancu va transmite publicului, prin intermediul unui montaj video (tip testimonial), alături de alți reprezentanți importanți ai autorităților și societății civile, un mesaj emoționant despre ce înseamnă apa și cum ai putea să ai mai multă grijă de tot ceea ce te înconjoară”, arată Apele Române.
Resurse de neprețuit, adânc ascunse sub pământ, apele subterane au un rol esențial în susținerea și continuarea vieții pe Terra. Acestea asigură alimentarea cu apă a populației, ecosistemele terestre și acvatice, dar și desfășurarea altor activități umane.
Apele subterane se găsesc în acvifere, respectiv în formațiuni geologice cu premise favorabile acumulării unor volume importante de apă.
Monika BACIU