Iuliu Winkler: Performanța Comisiei Europene ar fi substanțial îmbunătățită dacă Janusz Wojciechowski ar demisiona

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că performanța actualei Comisii Europene ar fi substanțial îmbunătățită dacă Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, ar demisiona. 

Europarlamentarul a declarat, marți, la Deva, într-o conferință de presă, că răspunsul pe care comisarul european l-a dat solicitărilor exprimate într-o scrisoare semnată de toți cei 14 deputați europeni din România, membri ai Grupului PPE din Parlamentul European (PE), este ”revoltător”.

”În luna decembrie a anului trecut, i-am adresat o scrisoare comisarului Wojciechowski în care i-am solicitat, în conformitate cu ceea ce s-a votat în Consiliul AgriFish, să prelungească termenul până la care fermierii ar fi obligați să lase în pârloagă suprafețe de teren arabil, așa numita condiționalitate de mediu GAEC 8. Noi am considerat că este absurd ca atunci când ai un război lângă tine, tu să te preocupi de lăsarea necultivată a terenurilor și să nu cauți să maximizezi producția de hrană pentru a asigura securitatea alimentară a continentului european. (…) Comisarul ne dă un răspuns revoltător, în care ne spune că lucrurile stau bine, că coridoarele solidarității funcționează, că nu există o situație critică la nivelul UE și ne mai spune că dacă din punct de vedere economic prelungim derogarea, aceasta va duce la o producție mai mare care va avea ca și consecință scăderea prețurilor”, a arătat Iuliu Winkler.

Europarlamentarul UDMR consideră că Janusz Wojciechowski este cel mai slab comisar din actuala Comisie Europeană și i-a reproșat faptul că nu reprezintă interesele fermierilor europeni, ci pe cele ale lobby-ului de extremă stânga – verde militant.

În contextul mai larg legat de protestele fermierilor atât din România, cât și din alte state membre, Iuliu Winkler crede că acestea trebuie înțelese în două chei, respectiv prin prisma nemulțumirilor față de politicile din agricultură de la nivel național, precum și de la nivel european.  Potrivit acestuia, în România, nemulțumirile fermierilor sunt legate de lipsa soluționării problemelor cauzate de războiul din Ucraina și de faptul că nu sunt înțeleși la Bruxelles, dar și de ineficiența și birocrația impusă de Guvernul de la București, respectiv de Ministerul Agriculturii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *