Ionuț Stroe: Reluarea antrenamentelor sportivilor se va face în patru faze, numai în regim izolat
Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că reluarea antrenamentelor sportivilor se va face în patru faze, numai în regim izolat, putând începe chiar de marţi, cu etapa preliminară.
„Antrenamentele în regim izolat vor putea fi reluate gradual, respectând strict patru etape.
- Faza I este pregătirea preliminară pentru reluarea antrenamentului,
- Faza a II-a, sesiuni de antrenament individual în cantonament,
- Faza a III-a, sesiuni de antrenament în grupuri mici, în cadrul cantonamentului,
- Faza a IV-a, sesiuni de antrenament colective.
În funcţie de nivelul de risc, persoanele de la baza sportivă se împart în trei categorii. Prima categorie sunt persoanele care necesită măsuri de protecţie crescută, adică jucătorii, antrenorii, medicii şi fizioterapeuţii. A doua categorie de persoane sunt cele care necesită măsuri medii de protecţie, personalul administrativ, de suport, din bucătării, cel de curăţenie, toţi aceştia vor fi organizaţi în echipe care lucrează în ture de minim 14 zile consecutive. Cea de-a treia categorie de personal sunt cei care necesită măsuri reduse de protecţie şi sunt cei care se ocupă de securitate şi de pază, care practic nu vor avea acces în zonele de cantonament şi de antrenament”, a declarat Stroe, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că toate condiţiile privind reluarea antrenamentelor sportivilor profesionişti sunt cuprinse într-un ordin comun al ministerelor Sportului şi Sănătăţii.
„Am semnat împreună cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, un ordin comun al celor două ministere, care descrie felul în care se vor face primii paşi pentru repornirea activităţii sportive într-un cadru organizat în România. După 15 mai, după încetarea stării de urgenţă, activitatea sportivă va putea reîncepe gradual. Pentru început se vor relaxa măsurile restrictive pentru sporturile individuale care se practică în aer liber şi pentru antrenamentele sportivilor profesionişti. În privinţa sporturilor individuale, vă pot spune că propunerea noastră pentru Institutul de Sănătate Publică se aplică unor structuri sportive şi unor sporturi care desfăşară activităţi în zona alpinismului, atletismului, automobilismului, kaiacului, canotajului, ciclismului, echitaţiei, golfului, kartingul, motociclismul, tenisului, tirului cu arcul, tirui sportiv, yachtingului şi aşa mai departe. Propunerea noastră conţine o serie măsuri generale, măsuri foarte uşor de înţeles, foarte uşor de aplicat, care vor trebui respectate după data de 15 mai şi care ţin de respectarea distanţei dintre persoane şi de respectarea unor măsuri de igienă. Săptămâna viitoare vom organiza o nouă conferinţă de presă pentru a da toate detaliile despre cum se vor pune în practică aceste măsuri şi cum se vor putea face aceste sporturi după data de 15 mai. Este doar faza I a unui traseu care va fi de lungă durată, la capătul căreia toate sporturile vor putea reveni la normal. Dar subliniez, epidemia este încă o realitate şi trebuie să ţinem cont de evoluţia ei. Vom evalua periodic unde ne aflăm şi dacă vom putea trece la următorul nivel, inclusiv la desfăşurarea de competiţii. Astăzi nu vorbim de reluarea competiţiilor, ci vom vorbi doar de faza de pregătire, a precizat Stroe.
Ministrul a afirmat că sportivii îşi vor relua antrenamentele numai în regim izolat şi fiecare participant la programul de cantonament va trebui să-şi asume sub semnătură că va respecta cu stricteţe regulile descrise în acest ordin comun.
„Sportivii vor trebui să stea într-un regim închis. şi să-şi desfăşoare întreaga activitate în condiţii controlate. Fiecare club care doreşte să înceapă antrenamentele trebuie să dispună pentru cantonament de o bază proprie sau în uz exclusiv, cu spaţii de cazare, bucătărie spaţii medicale, terenuri antrenament, eventual săli de forţă sau alte facilităţi necesare activităţii de antrenament. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ şi de suport, care trebuie să fie izolat alături de sportivi şi antrenori, prin rotaţie, în ture minime de 14 zile. În interiorul bazelor sportive de cantonament vor exista măsuri şi reguli clare pentru sălile şi terenurile de antrenament, pentru vestiare, bucătărie, spălătorie şi zonele medicale. Trebuie asigurate toate echipamentele de protecţie pentru personalul medical de la baza antrenament, dar şi spaţii pentru cei suspecţi de Covid-19. Fiecare federaţie trebuie să-şi consulte cluburile să vadă în ce măsură pot îndeplini aceste condiţii şi ce măsuri pot lua mai departe sau eventual avansa propuneri de completare a acestui ordin, prin regulamente interne ale fiecărei federaţii. Condiţiile descrise prin acest ordin reprezintă un prag minimal sub care nu se poate coborî. Dar nu ne putem împotrivi dacă şi ei au propuneri pentru a aduce un plus de siguranţă sportivilor sau pentru a face aceste măsuri mai stricte, mai clar precizate sau mai bine de înţeles pentru sportivi şi pentru cei care îi însoţesc în aceste antrenamente. Nimeni nu se poate juca cu sănătatea şi cu siguranţa sportivilor. Fiecare participant la acest program de cantonament va trebui să-şi asume sub semnătură că va respecta cu stricteţe regulile descrise în acest ordin comun. Acest ordin comun dispune doar pentru cei care doresc să-şi reia antrenamentele şi numai în regim izolat”, a spus el.
Stroe a declarat că sportivii vor trebui să stea în izolare 14 zile înainte de începerea antrenamentelor.
„Sportivii care doresc să-şi reia antrenamentele, antrenorii, medicii şi aşa mai departe trebuie în mod obligatoriu, începând poate chiar de astăzi să stea o perioadă de 14 zile în izolare totală, înainte de a începe cantonamentul, iar la ieşirea din izolare, aceştia trebuie testaţi pentru Covid-19. Doar cei care au rezultatul negativ şi nu prezintă simptome specifice vor fi admişi în bazele de cantonament desemnate. Procurarea şi plata acestor teste trebuie asigurată de fiecare club sau federaţie sportivă. Transportul sportivilor şi al antrenorilor de acasă la locul de cantonament se va face de preferinţă cu automobilul propriu, fără opriri pe traseu. La intrarea în cantonament şi zilnic se va face triajul epidemiologic de către medicul clubului care va însoţi permanent echipa sau de către un medic angajat de club pe perioada acestui cantonament şi pe perioada pandemiei. În cazul apariţiei unei modificări legate de simptome sau temperatură, i se va interzice sportivului respectiv participarea la antrenamente. În săptămâna premergătoare începerii antrenamentelor se va programa vizita medicală la INMS sau la policlinicile de medicină sportivă din ficare judeţ. testarea pentru Covid-19 a sportivilor şi staff-ului se va efectua în orice moment la recomandarea medicului care însoţeşte echipa în cantonament, ori de câte ori este necesar. Grupurile de antrenament, inclusiv staff-ul nu se schimbă şi nu interacţionează între ele decât online până la faza a patra, cea a antrenamentelor colective comune. Persaoenle din grupul de risc maxim nu vor părăsi baza de antrenament pe toată durata desfăşurării cantonamentului. În locul respectiv vor trebui cazaţi. Personalul care necesită măsuri de securitate medii va sosi în locaţiile stabilite înaintea sportivilor. Clubul sau federaţia vor trebui să le asigure echipamentele necesare de protecţie pe toată durata turei şi vor fi supuşi testării pentru Covid-19. Dacă vorbim despre bucătărie vor fi măsuri foarte stricte. Aprovizionarea se va face maxim o dată, de două ori pe săptămână, în vederea reducerii contactului cu exteriorul la minim posbil. Servirea mesei se va face în regim de room-service, preferabil în ambalaje de unică folosinţă şi nu se va face în regim de cantină sau restaurant pentru a evita pe cât posibil contactul între personalul de servire, personalul din bucătorie şi sportivi, a adăugat Ionuţ Stroe.