Iohannis va participa pe 15 şi 16 octombrie la reuniunea Consiliului European

Președintele Klaus va participa pe 15 şi 16 octombrie la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor va fi gestionarea pandemiei COVID-19, viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, precum şi combaterea schimbărilor climatice, transmite Administraţia Prezidenţială. Consiliul European trebuia să aibă loc pe 24-25 septembrie, însă a fost amânat pentru o dată ulterioară, după ce preşedintele instituţiei Charles Michel era suspect la infectarea cu noul coronavirus.

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, discuţiile se vor concentra pe aspecte precum: stadiul actual al răspândirii virusului, măsurile de limitare a răspândirii acestuia, impactul economico-social al pandemiei şi necesitatea redresării economice, precum şi dezvoltarea de vaccinuri împotriva COVID-19. Preşedintele Klaus Iohannis va exprima preocuparea cu privire la ritmul accelerat de creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 la nivel european, context în care va pleda pentru o coordonare sporită între statele membre ale Uniunii Europene.  De asemenea, Preşedintele României va susţine restabilirea, cât mai curând posibil, a celor patru libertăţi de circulaţie în cadrul Pieţei Interne a Uniunii şi se va pronunţa pentru menţinerea deschisă a fluxurilor de aprovizionare între statele membre”, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis marţi News.ro.
Cu privire la relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, liderii Uniunii vor aborda stadiul şi perspectivele negocierilor în curs privind viitorul acord de parteneriat dintre UE şi Marea Britanie, precum şi măsurile de pregătire în contextul finalizării perioadei de tranziţie, la 31 decembrie 2020.
Preşedintele Iohannis va sublinia faptul că implementarea corespunzătoare a Acordului de retragere în toate elementele sale de către autorităţile britanice reprezintă o premisă fundamentală în construirea viitoarei relaţii a Uniunii cu Regatul Unit. Totodată şeful statului va evidenţia faptul că ţara noastră sprijină în continuare încheierea unui parteneriat cuprinzător între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, care să reflecte potenţialul strategic al relaţiei dintre cele două părţi.
„În ceea ce priveşte tema combaterii schimbărilor climatice, liderii Uniunii vor avea discuţii referitoare la propunerea făcută de Comisia Europeană de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârşitul anului 2030 comparativ cu 1990. Preşedintele Klaus Iohannis va menţiona că această propunere va necesita identificarea unor mecanisme adecvate de punere în aplicare, care să fie adaptate nevoilor specifice ale statelor membre. În definirea acestor mecanisme va trebui să se ţină cont de eforturile de decarbonizare anterioare, de diferenţele între statele membre şi de stadiile diferite de dezvoltare ale acestora, astfel încât ţările membre ale Uniunii mai puţin prospere să nu fie dezavantajate”, mai transmite sursa citată.
Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că este important să se menţină un cadru flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai potrivite soluţii pentru asigurarea tranziţiei verzi. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru dreptul statelor membre de a-şi stabili mixul energetic.
În pregătirea reuniunii din 15-16 octombrie, Klaus Iohannis Preşedintele României va avea o videoconferinţă bilaterală cu preşedintele Consiliului European Charles Michel în cursul zilei de 13 octombrie.
news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *