Iohannis, mesaj de Ziua Marinei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat duminică, în discursul rostit la ceremoniile care au loc în portul militar Constanţa cu ocazia Zilei Marinei, că sunt impresionante sacrificiile pe care marinarii le fac, departe de casă şi de cei dragi, cel mai adesea aflaţi în situaţii dificile, care le pun la încercare rezistenţa şi tenacitatea, ieşind mereu învingători. Preşedintele a lansat un apel la vaccinare, ca unică modalitate de revenire la normalitate.

Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceţi. Departe de casă şi de cei dragi, cel mai adesea aflaţi în situaţii dificile, care vă pun la încercare rezistenţa şi tenacitatea, ieşiţi mereu învingători şi vă faceţi datoria de a garanta siguranţa cetăţenilor noştri. Apărarea şi protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calităţi ale marinarilor noştri”, le-a transmis şeful statului marinarilor, de Ziua Marinei.

Acesta a vorbit şi despre perioada pe care omenirea o traversează.
”Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19 care nu s-a încheiat, nici în acest an nu pot avea loc festivităţile cu care eram obişnuiţi înainte. Există o singură cale de a reveni cu totul la normalitate şi această cale este vaccinarea. Cu cât va creşte mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât mai repede vom reuşi să stopăm această pandemie. Să fim, în continuare, atenţi, pentru a ne proteja atât pe noi, cât şi pe cei dragi nouă!”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis în discursul ţinut cu ocazia ceremoniilor care au loc la malul mării.
Conform preşedintelui, relevanţa strategică a zonei Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică este astăzi o certitudine.
”O dovedesc şi proiectele regionale, precum Formatul Bucureşti cunoscut şi ca Formatul B9 şi Iniţiativa celor trei mări care s-au maturizat şi evoluează cu succes în beneficiul securităţii şi prosperităţii României. Sunt însă în continuare provocări de securitate militare şi non-militare, convenţionale, dar şi hibride şi cibernetice, motiv pentru care se impune un angajament sporit pentru întărirea securităţii şi creşterea rezilienţei naţionale. Ne-am asumat această sarcină împreună cu ceilalţi aliaţi în cadrul NATO prin deciziile de a continua consolidarea posturii de descurajare şi apărare, de a întări rolul politic aliat şi de a creşte rezilienţa naţională în faţa oricăror provocări şi ameninţări”, a adăugat preşedintele.
Acesta a subliniat rolul activ al României în creşterea securităţii în spaţiul euro-atlantic.
„Fără o armată puternică, România nu îşi poate menţine statutul de membru NATO important şi actor relevant în planul securităţii regionale. O armată modernă înseamnă o armată cu forţe navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generaţie şi capabile să răspundă cu succes oricăror provocări. S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forţelor Navale şi mă refer aici în primul rând la demararea Programului de retehnologizare a apărării de coastă”, a mai spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a acordat, duminică, Drapelul de Luptă Direcţiei Hidrografice Maritime şi Flotilei 56 Fregate şi a decorat cu ordine şi medalii ofiţeri şi amirali.
La ceremonii participă preşedintele Senatului, Anca Dragu, premierul Florin Cîţu şi unii dintre membrii Executivului.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *