Investiții de 110 milioane de euro la Simeria

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Emil Rîșteiu, a confirmat  știrea că la Simeria, firma BSH Hausgrerate GmbH, va investi 110 milioane de euro pentru construirea unei fabrici de mașini de spălat marca BOSCH.

Om modest, cu bun simț, Rîșteiu nu a făcut în campania electorală promisiuni pe care să nu le poată îndeplini. Iată că acum, tot cu bun simț anunță că aduce într-un oraș cu 3. 897 de locuitori în 1930 și cu aproximativ 14. 000 în zilele noastre, o investiție ce va avea influență în cel puțin jumătate din județul Hunedoara.

Detalii tehnice 

Cei de la Bosch au trecut pe la Călan și  Hunedoara, dar au stabilit după un studiu de impact să aleagă între Făgăraș și Simeria. Și au ales Simeria. Discuțiile dintre administrația de la Simeria și firma germană au durat un an din 3 mai 2017 până în 27 martie 2018 și după 8  întâlniri de lucru și 25 de ședințe tehnice reprezentanții BSH Hausgerrate GmbH au anunțat că în noua locație va fi în viitor pe lângă Germania, Spania și Polonia cea de-a patra fabrică de mașini de spălat din Europa. Primarul Rîșteiu și echipa de la primăria din Simeria au obținut avize de la Consiliul Județean, Prefectură, primăria Băcia, de la Mediu, Transgaz, Delgaz, Compania de drumuri Naționale, Deva, Timișoara, București, Compania de Căi Ferate, locală și Timișoara, Enel local și Timișoara, OCPI, Direcția Agricolă, Ministerul Agriculturii, Direcția pentru Cultură, Oficiul Județean de Pedologie, Poliție, Ministerul Apărării și Apaprod. Au emis 34 de pagini de documente în limba română, traduse în engleză și germană, au executat 5 proiecte de urbanism zonal, de deviere gaz, de apă, de drum, de canal, de irigații, 54 de certificate fiscale, 93 de documentații vizate de primăria Simeria, 7 hotărâri de Consiliu Local. Primarul Simeriei subliniază faptul că această primă investiție consistentă după revoluție în județul Hunedoara a fost rodul muncii tuturor administrațiilor județene de la care s-au cerut ori avize ori puncte de vedere. De asemenea, subliniază faptul că pentru stabilirea investitorului la Simeria a contat foarte mult modul în care administrația locală a acționat, dovedind un interes deosebit pentru realizarea proiectului.

Ce înseamnă investiția pentru Simeria?

Beneficiile financiare însemnă câteva milioane de lei, cam 25% în plus față de bugetul local actual în fiecare an. Prin faptul că aici vor lucra peste 700 de salariați, comerțul și serviciile vor beneficia de venituri mai mari, ceea ce va influența economia orașului. De menționat și veniturile pe care le-au primit acei 50 de proprietarii care au vândut peste 90 de imobile. Apoi faptul că sute de tineri hunedoreni vor avea un loc de muncă. Nu mai vorbim de vizibilitatea orașului Simeria, din acest moment șansele de dezvoltare fiind la îndemâna edililor.

Ce declară investitorul?

“În ultimele luni am căutat intens o locație potrivită. Proprietatea din Simeria ne oferă condiții ideale pentru producerea mașinilor de spălat moderne precum și logistica necesară“, a spus Mihai Voicilă, director general al filialei BSH din România. “ Vom crea peste 700 de locuri de muncă acolo în următorii ani. Scopul nostru este de a produce aparate de uz casnic adaptate nevoilor consumatorilor și de a face viața de zi cu zi mai ușoară pentru oameni. Pentru acesta avem nevoie de site-uri de producție și de centre logistice de primă clasă“.

Tinerii au șansa să rămână acasă

Cele două părți au stabilit ca discuțiile și pregătirile să se desfășoare în secret, fără publicitate, pentru a se feri de acțiunile rău voitoare ale celor care nu ar fi dorit ca investiția să se facă la Simeria. Emil Rîșteiu, care sigur a avut multe nopți albe făcând planuri și visând la viitoarele oportunități a declarat în conferința de presă că atunci când a realizat că e posibil ca lucrurile să se întâmple, îi venea să iasă pe stradă și să strige în gura mare: “Există șansa să se facă o fabrică mare la Simeria”! Se mai gândea că poate așa, una din fetele domniei sale, va rămâne în zonă când va fi la momentul începutului de carieră. Cei de la BCH au anunțat că pentru asigurarea forței de muncă pun accent pe unitățile de învățământ, atât licee cu profile tehnice și cu clase profesionale cât și pe Facultatea de Inginerie din Hunedoara. Vizează o forță de muncă formată din tineri care vor fi perfecționați și prin învățământul dual, în acest fel angajații lor vor respecta standardele necesare pe piață. Liderul European în electrocasnice are în plan să înceapă producția de mașini de spălat în anul 2020. După ce vor fi construite facilitățile de producție, fabrica va avea începând cu 2022  capacitatea de a realiza anual peste un million de mașini de spălat pentru piața europeană. Rîșteiu Emil ne arată concret ce trebuie făcut pentru ca tinerii să rămână în zonă, acasă și nu pe meleaguri străine. Așa procedează corect un primar adevărat.

Felicitări, domnule primar Emil Rîșteiu! Dacă mai aveți timp învățați și pe alții ce înseamnă să fii sincer și serios în fața hunedorenilor.

 

 Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *