Gladiola Chețe: Skirt Bike a crescut, răspândind în toată țara veselie și culoare
Promotoarea ideii SkirtBike la Hunedoara, Gladiola Chețe, ne invită la o nouă ediție a evenimentului, în data de 1 septembrie. Anul acesta, la Hunedoara, SkirtBike se va desfășura pe traseul Parcul Tineretului – Castelul Corvinilor şi retur, în intervalul 12.00-19.00. Parada va începe la ora 13.00, în Parcul Tineretului şi va fi urmată de o tombolă cu premii (premiul cel mare fiind o bicicletă Pegas). Gladiola Chețe anunță și un spectacol în care vor cânta The Story şi Pragu’ de Sus, dar și-a luat răgazul pentru a oferi cititorilor REPLICA un interviu în exclusivitate despre fenomenul SkirtBike.
Jurnalist: Pentru cei care nu știu deloc de el, dar și pentru cei care cunosc vag (abia au auzit de acesta) ce este și ce se dorește a fi evenimentul SkirtBike, care devine tot mai vizibil și în spațiul nostru familiar?
Gladiola Chețe: SkirtBike este, deja, un eveniment national (sunt 19 orase partenere), menit să promoveze mersul pe bicicletă ca mijloc de transport alternativ în oraș, prietenos cu mediu și bun pentru sănătate. O dată pe an are loc, la date stabilite de fiecare partener, o paradă a biciclistelor, în oras, pe biciclete împodobite, cu scopul de a scoate în evidență cât de frumos poate fi, dar și să atragă atentia autoritatilor și participanților la trafic, asupra nevoii de a respecta bicicleta în oraș, de a-i da o șansă, piste, suporți pentru parcare, de ce nu…
Rep.: Cum a apărut idea de a organiza SkirtBike la Hunedoara?
G.C.: Prima dată am remarcat bicicleta în oras, la Amsterdam, unde doamne elegante, în ținute de firmă cu pantof cu toc cui, așteptau la semafor pe bicicletă, și mi s-a părut fascinant. Apoi am fost la trei ediții făcute la Deva, nașele noastre J și una la Alba Iulia, și am zis : “Și noi trebuie să avem!”
Rep.: Cine și în ce condițții poate participa?
G.C.: Peste 14 ani poate participa oricine, preferabil respectând dress-code-ul J! Dar, fiind o manisfestare eminamente feminină, bărbații care s-au înscris au facut –o cu umor și și-au pus fuste.
Rep.: Cum simți că a crescut evenimentul în timp?
G.C. Noi suntem doar la a doua ediție, care sperăm să fie mai reușită decât cea de anul trecut, dar ideea este că anul trecut eram 16 orașe, acum suntem 19. În plus, de 10 ani, an de an a crescut, pornind de la București, răspândind în toată țara veselie, bună dispoziție și culoare.
Rep.: Când vine vorba de bicicliști, există o diferență majoră între genul feminin și cel masculin? SkirtBike, evident, pune accent pe feminitate…
G.C. SkirtBike pune accent pe feminitate, dar asta contează în măsura în care se întelege că insistă asupra a ceea ce și mișcarea “Masa critică”, sau altele asemenea, o fac. Biciclisti si biciclete există în trafic, trebuie să li se dea locul care li se cuvine. Altfel, nu cred să fie diferențe.
Rep.: Există/ ar putea să apară și un PantsBike?
G.C. PantsBike? J O miscare a domnilor în pantaloni? E o idee, nu stiu… Sunt multe manifestări în sensul acesta. Este o mișcare la nivel internațional în care lumea pedalează îmbrăcată cât mai elegant. Ideea de “skirtbike” este tocmai pentru a scoate în evidență că, deși pare complicat să pedalezi în fustă, în fond e frumos, util și sănătos. Dar, trebuie infrastructură.
Rep.: Din pespectiva ciclistei, care simți că ar fi lucrurile pe care ar trebui să le schimbăm la noi și la lumea în care trăim? De ce avem nevoie?
G.C. Eu sunt o ecologistă convinsă, nu cred că vrei să încep. Mă opresc la a spune să avem mai mult respect pentru noi și ceea ce e în jurul nostru.
Rep.: Simțite pe propria ta piele (a se citi musculatură și nu numai J ) care sunt avantajele mersului pe propria bicicletă, altele decât cele despre care scriu articolele sau cărțile de specialitate?
G.C. Avantaje, în oraș… nu prea sunt, deocamdată. În excursii… e altceva, vezi lumea în jurul tau. Ai răgazul să te relaxezi și să privesti în jur.
Rep.: La ce să ne așteptăm de la edițiile următoare SkirtBike? Ce surprize ne-ați putea pregăti?
G.C. Surprizele nu le vom divulga, dar intenția nostră este ca evenimentul să crească mai mult, și mai mult în consistență. Adică, pe lângă parada propriu-zisă, să avem un spectacol cât mai grandios. Așa, vom atrage și mai mult atenția tuturor asupra cauzei noastre și vom da ocazia hunedorenilor să se simtă bine. Anul acesta, avem o trupă consacrată și una în ascensiune: Pragul de Sus și The Story și garantăm, prin ei, un show pe cinste!
Rep.: Cum putem ajuta, cum putem susține SkirtBike și care ar fi câștigul pentru asta?
G.C. Avem privilegiul de a avea niste sponsori de nădejde și anul acesta, pe lângă cei naționali, locali, ceea ce ne onorează. În afară de vizibilitatea pe care ti-o dă un eveniment de asemenea anvergură, cred că e plăcerea de a face parte dintr-un eveniment deosebit, menit să crească valoarea orașului și în beneficiul comunității tale.
O nouă paradă SkirtBike, este un nou prilej de a încuraja femeile să pedaleze, să se simtă libere şi încrezătoare în jungla urbană, atunci când sunt pe două roţi. Cu toate că lucrurile nu au evoluat în direcţia în care noi ne-am fi dorit, şi anume o infrastructură decentă pentru biciclişti, aşa cum putem observa în marile capitale europene, asta nu înseamnă că vom renunţa la ceea ce ne place cel mai mult: să pedalăm. Chiar dacă o vom face în trafic, pe străzile din cartier, în vacanţe, sau în parc, bicicleta este parte din viaţa noastră şi aşa ne dorim să rămână.
VIDEO: https://www.facebook.com/skirtbikehunedoara/videos/482469712591980/
Galerie foto:
ADA BERARU