Inimile de șef hain îmbunate forțat prin legislație

Este oare cineva care nu știe ce înseamnă un șef ”al dracului”? Dacă da, pentru ei textul acesta nu ar prea avea noimă. Restul însă vor înțelege. Sunt cei care s-au lovit în cariera lor de obtuzitatea unor șefi cu abordări gratuite de cazarmă, fără legătură cu disciplina, regulile sau productivitatea de la locul de muncă. Drepturile salariaților pot fi ciobite în multe feluri. Arsenalul e vast: cerințe aberante privind ora de plecare de la locul de muncă, termene obligatorii pentru concedii de odihnă sau medicale, refuzul unei libere de o zi-două în caz de forță majoră (copii sau părinții bătrâni bolnavi), coduri stupide de conduită vestimentară, sau chiar pauze cu țârâita la toaletă. Poate fi considerat un abuz chiar și impunerea unor sarcini de serviciu copleșitoare care duc la ceea ce am învățat să denumim ”sindromul burnout”, sau boala muncii în exces.

Există însă o preocupare a autorităților europene care ar putea da salariaților un instrument legal care să le confere mai multe drepturi în fața angajatorului.

Noutate! Concediu de îngrijitor

Directiva UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a intrat recent în vigoare. Noile măsuri sunt menite să ”umanizeze” cadrul legal în care se derulează relațiile de muncă în Uniunea Europeană. Pe lângă un concediu paternal la nașterea copilului, directiva acordă în premieră drepturi și salariaților care au în îngrijire aparținători cu probleme. Dacă până acum era la latitudinea angajatorului să decidă, de acum legea îl va obliga pe acesta să acorde salariatului ceea ce s-ar putea numi ”concediu de îngrijitor”. Vor putea beneficia de un concediu plătit de cinci zile pe an, salariații care au în îngrijire rude cu probleme medicale grave.

Absențe motivate în caz de forță majoră

Conform directivei, salariatul are dreptul să absenteze de la serviciu în caz de forță majoră. Aceasta este definită ca o urgență familială, boală, sau accident. Motivarea absențelor se va putea face doar în baza prezentării unor documente justificative.

Mama cu concediu maternal, tata cu concediu paternal

În prezent, legislația din România, permite tatălui nou-născutului să se bucure de un concediu plătit de cinci zile lucrătoare. Directiva UE este puțin mai generoasă. Concediul de paternitate va trebui acordat pentru o perioadă de minim 10 zile în perioada în care se va naște bebelușul.

Un nou drept: program flexibil de muncă

La ora actuală este exclusiv dreptul angajatorului de a aproba sau nu un program de lucru flexibil pentru salariați. Prin reglementările noii directive europene, angajatorii vor fi obligați să ia în considerare orice solicitare de acordare a unor soluții flexibile de lucru. În caz de refuz, ei vor trebui să motiveze de ce s-au opus cererii salariatului. În prezent, pentru salariații care lucrează în domeniul informației și comunicațiilor un program flexibil de lucru a devenit ceva obișnuit. Directiva europeană extinde însă acest drept și asupra salariaților care au și statutul de părinți sau îngrijitori ale unor persoane aflate în dificultate.

Cât de iute ne mișcăm?

Termenul de transpunere a acestei Directive în legislația românească este 2 august 2022. Oare ce șanse sunt ca autoritățile să o implementeze mai repede?

 

Adrian Sălăgean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *