Informațiile despre geodiversitate vor fi mai accesibile elevilor și publicului larg printr-o aplicație de mobil dezvoltată în proiectul #EMME
Un nou pas a fost făcut în cadrul proiectului Erasmus+ KA220 „Exchanging Memories – Memories of the Earth” (#EMME). Acesta vizează informații și lecții mai atractive despre patrimoniul geologic, natural și cultural dedicate elevilor și publicului de toate vârstele. În acest sens, reprezentanții partenerilor în proiect au avut o nouă întâlnire de lucru la Zagreb, în Croația, în perioada 29 martie – 3 aprilie 2025. Universitatea din București, prin Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este parteneră în proiect.
Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea și lansarea variantei beta a aplicației mobile „EMME goes digital”, destinată să susțină curriculum-ul realizat anterior în cadrul proiectului. Aplicația, dezvoltată integral în limba engleză, va include informații despre geoparcuri și importanța acestora, elemente de ecologie, biodiversitate, istorie și cultura locală, hărți interactive, quiz-uri și jocuri educative, instrumente practice de monitorizare a mediului, precum și resurse utile pentru profesori și elevi.
Partenerii implicați au stabilit pașii concreți pentru finalizarea aplicației, cu termene clare și distribuția sarcinilor pentru fiecare organizație parteneră. În cadrul întâlnirii s-au mai discutat și detaliile despre activitățile educaționale viitoare, precum conferința virtuală eTwinning și sesiuni interactive pentru elevi.
Evenimentul din Croația a fost completat cu activități practice menite să familiarizeze participanții cu geodiversitatea locală și patrimoniul cultural care să adauge noi perspective și abordări menite să pună în valoare relația dintre Om și planeta Pământ. Activitățile au inclus o vizită în Geoparcul Internațional UNESCO Papuk, o explorare a Muzeului Neanderthal din Krapina și o vizită ghidată de geologie urbană în centrul orașului Zagreb. Aceste experiențe complementează activitățile desfășurate anterior în cadrul proiectului, contribuind la o mai bună înțelegere și apreciere a importanței geodiversității planetei noastre.
„Partenerii din patru școli europene și două geoparcuri s-au întâlnit în cadrul unui staff training în Croația, în proiectul Erasmus+ K220 <<Exchanging Memories, Memories of the Earth>>. Scopul întâlnirii a fost lansarea variantei beta a aplicației de telefon mobil <<#EMME goes digital>>, aplicație care susține curriculum #EMME dezvoltat anterior în proiect. Tema centrală este geologia, întrucât dorim să îi încurajăm pe elevii noștri, părinții lor, familiile lor și membrii comunității să descopere comorile geologice din propria curte”, afirmă Monica Miheț coordonatoarea proiectului și profesor la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din municipiul Brad.
Proiectul Erasmus+ KA220-SCH-2023 „Exchanging Memories – Memory of Earth” (KA220-SCH-2023) vizează cooperarea între organizații și instituții în cadrul Acțiunii-Cheie 2 (KA2) din cadrul programului Erasmus+. Organizațiile participante în proiect sunt Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad (România), Escola Secundária Jerónimo Emiliano de Andrade (Portugalia), Universitatea din București care administrează Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului (România), Geoaçores – Associação Geoparque Açores (Portugalia), ZSHutnicka 16, Spisska NovaVes (Slovacia) și Osnovna škola Pantovčak (Croația). România și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului vor găzdui o mobilitate a grupurilor de profesori și de elevi din țările participante la proiect în luna septembrie a acestui an.
*********
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Adina POPA