Începe postul Adormirii Maicii Domnului
Pe 31 iulie, începe postul pentru Adormirea Maicii Domnului. Prin urmare, Biserica Ortodoxă prăznuiște joi lăsatul secului. Postul Adormirii Maicii Domnului, al treilea post mare de peste an.
Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut şi ca Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii trebuie să le ţină de-a lungul anului. De regulă, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august, însă, conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea (cum se întâmplă în acest an), postul începe cu o zi mai înainte.
Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume. Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: „Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată şi sfântă, şi nu avea nevoie de post. Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei”.
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, creştinii din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în timp ce la Ierusalim acest post dura opt zile. Existau şi creştini care îşi impuneau restricţii alimentare toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, s-a stabilit ca acest post să fie ţinut de la 1 august până la 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Acest post îi pregăteste pe creştini pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Slujitorii Bisericii recomandă ca în această perioadă restricţiile alimentare să fie completate cu multă rugăciune şi multe fapte bune. Astfel, creştinii trebuie să-şi înmulţească rugăciunile către Maica Domnului şi să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.
Până pe 15 august, se face Paraclisul Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului se oficiază în multe biserici Prohodul Maicii Domnului.
Aşadar, în Postul Sfintei Marii este dezlegare la peşte în 6 august, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului.
Postul este un act de înfrângere a egoismului, de biruinţă, înfrânare şi stăpânire asupra pornirilor rele care izvorăsc de atâtea ori din firea noastră rănită de păcate.