În Parcul Național Retezat se practică turismul din anul 1930

De aproape un secol montaniarzii vizitează Parcul Național Retezat. Din anul 1930 se practică turismul în zonă, iar în anul 1936 a fost realizată prima hartă a locului. Autenticitatea parcului este păstrată în special prin lipsa drumurilor auto, fapt ce a încurajat turismul montan la pas și a ținut deoparte turismul de masă.

Parcul Național Retezat este renumit pentru cele peste 80 de lacuri glaciare, aproape 40% din totalul lacurilor de acest fel din România. 54 dintre acestea sunt permanente și sunt alimentate de zăpada topită de pe crestele munților și de mici izvoare. Cele mai spectaculoase dintre lacuri sunt: Bucura, Zănoaga, Ana, Lia, Tăul Negru, Tăul Porții, Gemenele sau Știrbu. Cel mai mare lac glaciar din țară este Bucura, cel mai adânc este Zănoaga, iar Tăul Porții este lacul aflat la cea mai mare altitudine din Retezat.

 

 

„Înainte de 1922 Retezatul era rezervație de vânătoare pentru capre negre a Casei Majestății Sale Regele? Din 1923 cea mai mare parte a golului alpin se atribuie unor sate și comune cu drept de pășunat, păstrând însă unele restricții. În 1927 se predă Muzeului Botanic din Cluj o suprafață din masiv pentru protecție, iar din 1935 se declară Parcul Național Retezat, primul din țară. Turismul se practică în Retezat încă din anii 1930? Din această perioadă datează o hartă elaborată de Touring Clubul României în 1936, pe care figurează și Casa Pietrele, aflată în proprietatea clubului și care funcționa ca și cabană montană”, arată datele.

În arealul parcului au fost inventariate mai bine de 100 de specii de păsări, un sfert din totalul din România, 55 de specii de mamifere (peste 50% din speciile întâlnite în țara noastră, dintre care 22 sunt protejate), 8 specii de peşti, 5 specii de reptile și 7 specii de amfibieni. Alte animale ce se regăsesc într-un număr impresionant în zonă sunt nevertebratele, dintre care nu mai puțin de 1.100 de specii de fluturi au fost studiați aici. Lunca Berhina a fost declarată Arie de Importanță Lepidopterologică Europeană pentru relevanța pe care o are în conservarea fluturilor.

Parcul Național Retezat a fost înființat în anul 1935 la iniţiativa lui Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj, şi a biologului Emil Racoviţă, fiind primul parc național al României. În 1979 câteva suprafețe ale parcului devin Rezervație a Biosferei, prima de acest fel din țară.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *