În Geoparc, cercetătorii reconectează comunitățile locale la rezultatele științifice

Un grup de cercetători de la mai multe institute de cercetare din țară a venit în Geoparc cu scopul de a aduce știința mai aproape de publicul larg.

Întâlnirea desfășurată în Geoparc a fost găzduită de Casa pentru Știință și Artă „Dumitru Huzoni” din comuna General Berthelot. La ea au luat parte profesori și elevi de la școlile din Rețeaua EduGeoparc, dar și voluntari pentru Geoparc. Cercetătorii au făcut mai multe demonstrații prin care le-au arătat celor prezenți ce rol important poate juca știința în viața noastră de zi cu zi.

Un levitator acustic, un seismograf și o vitrină verde automatizată cu senzori de lumină, umiditate și temperatură au stat la baza discuțiilor cu cei prezenți. Aceste aparate au demonstrat că știința, chiar dacă își are rădăcinile în laborator, are ramificații ce pot contribui, cu costuri relativ reduse, la confort, siguranță, sănătate și creșterea calității vieții, în ansamblu.

Întâlnirea cercetătorilor cu comunitatea locală din Geoparc prefigurează „Noaptea Cercetătorilor”, cel mai important eveniment dedicat promovării științei în rândul populației, ce va avea loc pe 24 septembrie. Anul acesta, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, se alătură celorlalte 20 de locuri din țară care vor găzdui demonstrații științifice în timpul acestui eveniment. Tema abordată în acest an este Pactul verde european (European Green Deal).

„Ne bucurăm că Noaptea Cercetătorilor va fi în acest an organizată și în Geoparcul Țara Hațegului. Este o inițiativă nouă, pentru prima dată când încercăm să extindem conceptul la nivel național astfel încât oamenii de știință, cercetătorii, să fie mai aproape de omul de rând, nu doar la ușa laboratorului, unde sunt ei de obicei, în marile centre universitare, ci să facă un pas mai aproape de locuitorii întregii țări. Din acest motiv am propus ca anul acesta să desfășurăm Noaptea Cercetătorilor și în orașe și localități mai mici, în 21 de localități din România, în care noi sperăm să se descopere în primul rând legăturile cu știința și cu cercetarea din acea zonă.”, afirmă dr. Bogdan Popovici, cercetător la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Proiectul urmărește să aducă știința mai aproape de publicul larg în scopul recâștigării încrederii în cercetătorii români și rezultatele muncii lor, prin diverse activități și întâlniri cu membri ai comunităților locale, culminând cu evenimentul Noaptea Cercetătorilor. În același timp, proiectul urmărește să realizeze o hartă a percepției și așteptărilor populației cu privire la unul dintre cele mai importante subiecte de interes din țările Uniunii Europene – Pactul verde european.

Proiectul este derulat de un consorțiu alcătuit din șase institute de cercetare, patru universități, un organism public și două asociații ale comunității civile cu experiență în promovarea științei și educației STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) bazată pe explicarea conceptelor abstracte prin experimentare și joacă.

Universitatea din București este partener în cadrul acestui consorțiu. Pentru prima dată, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, dar și geoparcurile aspirante UNESCO Ținutul Buzăului și Oltenia de sub Munte, vor găzdui, pe teritoriul lor, activități de promovare a științei în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor.

Atât întâlnirea găzduită de Casa pentru Știință și Artă „Dumitru Huzoni” cât și evenimentul „Noaptea Cercetătorilor” fac parte din proiectul ReCoNn-ect desfășurat și finanțat în cadrul programului european Orizont 2020.

Mai multe detalii despre proiectul Noaptea Cercetătorilor ReCoNn-ect:

noapteacercetatorilor.cest.ro

facebook.com/NoapteaCercetatorilor2021

instagram.com/noapteacercetatorilor2021

Declarație audio_dr. Bogdan Popovici 

 

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

Pentru informații privind Universitatea din București accesați: www.unibuc.ro

Adina POPA

 

sursa foto: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *