Importanța CEH în Sistemul Energetic Național
În România, sursele de producție de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea din zona de nord a țării. Astfel, în jumătatea de nord a țării sunt instalate capacități care acoperă doar 20 % din producția de energie electrică a SEN. În aceste condiții, funcționarea termocentralelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este necesară, cel puțin încă o perioadă de timp.
„În condițiile în care centralele electrice ale CEH nu funcționează, există posibilitatea de apariție a unor circulații foarte mari de putere și chiar suprasarcini pe axul 220 kV Urechești – Târgu Jiu Nord – Paroșeni – Baru Mare – Hășdat. Nefuncționarea grupurilor aparținând CEH ar conduce la creșterea transferului de putere dinspre zona de sud a țării către zona centrală și mai departe către nordul și vestul SEN. Practic, prin funcționarea centralelor aparținând CEH consumul de energie electrică din stațiile limitrofe este alimentat preponderent din producția de energie din zona respectivă, spre deosebire de situația în care aceste centrale nu funcționează, situație în care, pentru alimentarea consumului, este necesar transferul de putere din alte zone ale SEN”, arată documentul postat, astăzi, pe site-ul Ministerului Energiei.
În cazul opririi celor două termocentrale, scenariile sunt sumbre. Studiul identifică mai multe influențe negative în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla. Se recomandă menținerea unui grup la Mintia până la finalizarea lucrărilor de trecere a axului Banat.
“Ca și concluzie finală în acest studiu, operatorul de transport și sistem (OTS) a recomandat menținerea grupului de la CET Paroșeni și cel puțin a unui grup în CTE Mintia până la finalizarea (termen estimativ: 2023-2024), a lucrărilor de trecere a axului „Banat” (axul de 220 kV Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, crescând astfel capacitatea de transport a axului respectiv și capacitatea de interconexiune internațională. Având în vedere rolul important pe care CEH îl avea la nivelul SEN, la elaborarea Planului Național de Tranziție (PNT) în anul 2014 (plan care cuprinde 38 de instalații mari de ardere considerate ca vor avea nevoie de investiții pentru conformarea cu noua Directivă 2010/75/UE privind emisiile industriale) a fost inclusă și termocentrala Mintia cu o perioadă de tranziție, sub incidența prevederilor capitolului III al Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale, pentru perioada 01.01.2016 ÷ 30.06.2020)”, mai arată studiul.
CEH este singurul mare producător de energie electrică, din această regiune a țării.
Monika BACIU