Memorandumul privind Planul Naţional de Acţiune pentru Implementarea Garanţiei pentru copii a fost aprobat de Guvern
Guvernul a aprobat marţi Memorandumul privind Planul Naţional de Acţiune pentru Implementarea Garanţiei pentru copii. Măsurile propuse în „Garanţia pentru copii” vor fi corelate cu cele pe care a fost construită ”Strategia Naţională pentru copiii 2023-2027”, adoptată pe 12 octombrie de Executiv, anunţă Ministerul Familiei. Garanţia pentru copii a fost instituită de Consiliul Uniunii Europene prin Recomandarea nr. 1004/2021, iar obiectivul recomandării îl constituie prevenirea şi combaterea excluziunii sociale prin garantarea accesului copiilor aflaţi în dificultate la un set de servicii esenţiale.
Potrivit ministerului, ”oportunitatea unui astfel de document, aplicabil la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii a pornit de la constatările generale potrivit cărora în majoritatea statelor membre, rata copiilor afectaţi de sărăcie din numărul total al populaţiei continuă să rămână ridicată”.
aşteptate prin implementarea Planului de Acţiune până în anul 2030 sunt, potrivit ministerului, ”scăderea numărului de copii afectaţi de sărăcie şi excluziune socială cu cel puţin 500 mii de copii raportat la valoarea de referinţă din 2021, contribuind la obiectivul european de scădere cu 5 milioane a numărului de copii afectaţi de acest fenomen multi-dimensional, dar şi impactul protecţiei sociale asupra reducerii ratei sărăciei copiilor este de 30%, faţă de 45% la nivelul anului 2020”.
Potrivit MInisterului Familiei, ”documentele de politici naţionale care vizează drepturile copilului sunt elaborate în formate accesibile pentru copii şi cu participarea copiilor”. ”Cel puţin un program naţional de întărire a capacităţii de funcţionare a mecanismelor actuale de participare a copiilor la luarea deciziilor este implementat”, mai afirmă ministerul.
news.ro