IMM-urile primesc finanțări de 550 de milioane de euro din Fondul de coeziune

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat modificarea programului operaţional „Competitivitate” în România, prin redirecţionarea unei finanţări de 550 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru a acorda sprijin financiar unui număr de peste 120.000 de IMM-uri şi unor iniţiative de digitalizare şi educaţie electronică.

„Comisia Europeană a aprobat modificarea programului operaţional „Competitivitate” în România, prin redirecţionarea unei finanţări în valoare de 550 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru a atenua efectele negative ale crizei provocate de coronavirus asupra economiei ţării. Se va acorda sprijin financiar unui număr de peste 120.000 de microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi unor iniţiative de digitalizare şi educaţie electronică”, a informat CE.

România a mobilizat deja fonduri UE în valoare de 350 de milioane de euro pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătăţii care se află în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

„Datorită flexibilităţii oferite de Iniţiativa pentru investiţii ca reacţie la coronavirus (CRII) a Comisiei, întreprinderile româneşti pot beneficia de acest sprijin vital pentru a depăşi dificultăţile cauzate de pandemie şi a menţine locurile de muncă. Alături de fondurile UE deja orientate către sectorul sănătăţii din România, precum şi către formare, educaţie şi infrastructuri, aceasta este o oportunitate unică pentru o redresare economică rapidă. În prezent, este extrem de important să se pună rapid în practică aceste măsuri”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Modificările sunt posibile datorită flexibilităţii excepţionale specifice Iniţiativei pentru investiţii ca reacţie la coronavirus (CRII) şi Iniţiativei plus pentru investiţii ca reacţie la coronavirus (CRII+), care le permit statelor membre să utilizeze finanţare în cadrul politicii de coeziune pentru a sprijini sectoarele cele mai expuse la pandemie.

„Aceste modificări vor întări efectul de transformare pe care îl au fondurile politicii de coeziune asupra economiei româneşti prin finanţarea inovării, a cercetării, a formării, a educaţiei, a gestionării moderne a apei, a sistemelor de canalizare, a drumurilor noi şi a altor tipuri de infrastructuri”, mai arată CE.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *