20 decembrie este ziua de Ignat
Conform tradițiilor în acestă zi se sacrifică porcii pentru a pregăti masa de Crăciun. În ziua de azi aceste tradiții mai dăinuie cu preponderență la sate unde oamenii își taie porcul în curtea proprie.
Mai mult decât atât, în data de 20 decembrie, este pomenit, de ortodocși, Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul. Face parte dintre părinţii apostolici care au urmat în succesiune directă Sfinţilor Apostoli.
În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă (ziua de 21 decembrie). Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească şi Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii şi a vieţii.
Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Într-un moment cum este pragul dintre anul vechi şi anul nou, prin acest sacrificiu, echivalent semantic al anului ce se stinge, o nouă viaţă se naşte, aceea a noului an.
Chiar dacă în acest moment la oraș această tradiție nu se prea mai practică, sunt multe pensiuni agro-turistice care le pregătesc turiștilor o astfel de experiență. Cei mai fermecați de tradițiile care preced sărbătoarea Crăciunului sunt turiștii străini care nu au parte de așa ceva pe meleagurile lor.
Monika BACIU