Idealul redat prin arta fotografiei
Fotografia este una dintre artele care, cu siguranță, a schimbat întreaga lume și modul în care oamenii observă lucrurile. Este acea artă prin care natura ilustrează frumosul sau ființa umană își exprimă stările sufletești într-un mod cu totul inedit. Astfel, orice pasionat în arta fotografiei poate surprinde o imagine a realității căreia să-i ofere o notă de originalitate și o personalitate proprie. O simplă fotografie poate fi transformată într-o operă de artă, iar acest lucru îl face chiar și Adrian Cârdei, un pasionat în tainele fotografiei.
Când și cum ai descoperit pasiunea pentru fotografie?
Pasiunea mea pentru fotografie a început la vârsta de 14 ani, când încă încercam să descopăr ceea ce înseamnă să fac o fotografie și să surprind anumite peisaje sau obiecte exact așa cum arată ele. Îmi plăcea să multiplic diferite poze, reviste care conțineau povești despre arte marțiale împreună cu un prieten care își primise aparatură specială din America Însă, adevărata aventură în tainele fotografiei a început în anul 2004, când mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat digital.
Ce tip de fotografie faci cel mai des și care îți place cel mai mult?
Cel mai mult îmi place să fac fotografii de tip macro, să surprind detalii pe care ochiul uman nu le poate vedea, iar astfel pot să dezvălui frumusețea lor. Într-adevăr, îmi place să fotografiez si peisaje, portrete, ilustrații sportive.
Care este partea cea mai interesantă pentru tine în a fi fotograf?
Partea cea mai interesantă este faptul că pot să redau anumite realități pe care lumea, în general, trece peste ele sau nu le observă sau nu le pătrunde atât de profund pentru a simți exact ceea ce vrea un obiectiv să transmită. Eu încerc să ilustrez trăiri, sentimente, care trec foarte rapid, dar totuși lasă urme.
Cum ți-ai dezvoltat stilul fotografic?
Nu am un stil anume, mai ales eu fiind fotograf mă ocup și de fotografiile portret și peisaj și macro. Cred că am un stil care este cât mai practic, cât mai ușor de pus în valoare. Fiecare persoană își formează propriul stil prin ceea ce îi place să facă, iar eu consider că dacă îți place cu adevărat să fotografiezi ceva și reușești să ilustrezi interiorul acelui obiect.
Ce face o fotografie să fie specială?
Sunt multe elemente care duc la o fotografie să fie specială. În primul rând este mesajul fotografiei, adică ce vrea ea să transmită cu adevărat în momentul în care este făcută. Mai apoi este capacitatea de a reda detalii sau trăiri ale unor persoane pe care reușim să le fotografiem în ipostaze despre care nici măcar ele nu își pot da seama.
Ce îți place cel mai mult când fotografiezi oamenii?
Cel mai mult îmi place să le surprind trăirile și momentele interesante. Există fel și fel de ipostaze în care poți să ilustrezi un sentiment, iar mie îmi place în cea mai mare parte să le surprind fericirea, să văd că zâmbesc.
Cum lucrezi cu persoane mai timide în fața aparatului?
Eu încerc să le aduc în starea de a colabora, de a nu mai avea acea timiditate. Fiind și terapeut, mă ocup relativ ușor de sufletul uman. Astfel, discut cu ei, încerc să îi fac să înțeleagă anumite aspecte, să îndrăznească să fie ei cu adevărat si să nu uite să zâmbească.
Care a fost cel mai mare obstacol pe care a trebuit să îl înfrunți în cariera ta?
Cel mai mare obstacol a fost lipsa aparaturii profesionale. Nu am avut multă vreme aparatele pe care mi le doream, iar astfel nu puteam reda ceea ce mi-aș fi dorit cu exactitate. Acum, având materialele de necesare, mi se pare ușor să fotografiez ceea ce îmi doresc.
Ce planuri sau proiecte ai pe viitor?
Pe viitor îmi doresc să realizez câteva expoziții și vreau să mai studiez în profunzime alți mari fotografi din întreaga lume.
Ce sfat i-ai da unui începător în arta fotografiei?
Muncă, muncă și iar muncă. Doar așa poți realiza ceva ce îți dorești cu adevărat și să îți atingi obiectivul în viață.
Adela BORLEA