Iazuri închise doar pe hârtie

În județul Hunedoara sunt mai multe iazuri de decantare care au fost închise. Doar pe hârtie, pentru că în realitate acestea încă nu au fost închise și ecologizate în totalitate. Ministerul Economiei a lansat un proiect pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.034/2010.

”Pentru a asigura accesarea în totalitate a acestor fonduri şi redistribuirea sumelor aprobate şi neutilizate, propunem ca execuţia lucrărilor si serviciilor de proiectare, asistenţa şi consultanţa de specialitate (…) să fie contractate de Ministerul Economiei prin Conversmin SA. (…) Totodată, menționăm că Ministerul Economiei exercită asupra Conversmin un control similar celui pe care îl exercită asupra propriilor departamente sau servicii, mai mult de 80% din activităţile societatii sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredinţate de către Ministerul Economiei si nu exista participare privată la capitalul Conversmin SA”, se arată în proiectul Ministerului Economiei.

În plus, unele din iazurile de decantare au și autorizațiile expirate

“Pentru iazurile de decantare nr.1,2 şi 3 din cadrul perimetrului minier Teliuc, judeţul Hunedoara, valabilitatea autorizaţiei de construire este de 12 luni de la data începerii efective a lucrărilor  (data începerii lucrărilor luna octombrie 2012, în prezent autorizaţia de construire este expirată); pentru iazurile de decantare Valea Mireşului şi Valea Mealu, din cadrul perimetrului minier Certej, judeţul Hunedoara valabilitatea autorizaţei de construire este de 24 luni de la data începerii efective a lucrărilor  (data începerii lucrărilor luna octombrie 2012, în prezent autorizaţia de construire este expirată)”, mai arată documentul.

Conversmin, societatea care se ocupă de închiderea și ecologizarea perimetrelor miniere este responsabilă de monitorizarea postînchidere a lucrărilor de închidere pentru o perioadă de cel puţin 30 de ani.

Potrivit documentului Ministerului Economiei, la mina Certej trebuie închise iazurile de decantare de la Valea Miresului și Valea Mealu. O evaluare financiară din anul 2009 arăta că pentru această operațiune erau necesare 24.463.977 lei. Până acum s-a alocat doar suma de 4.463.967 lei, restul de 20 de milioane urmând a fi alocate de Fondul de Mediu.

La mina Teliuc trebuie închise trei obiective, lucrări a căror valoare totală a fost estimată la nivelul anului 2009 la suma de 18.211.064 de lei. În cei nouă ani, statul a alocat doar 4.461.064 de lei.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *