Iarna cea de toate zilele din … martie

În 23 martie, jumătate din judeţul Hunedoara este încă sub cod galben de ninsori. Nici nu se poate vorbi de flori, soare şi peisaj de primăvară. La munte, turiştii găsesc zăpadă din plin pentru sporturile de iarnă, dar sunt atenţionaţi de către salvamontişti să nu se aventureze pe trasee fără echipamente adecvate din cauza riscului crescut de avalanşă.

Trăim o iarnă în plină primăvară: partea de sud a judeţului este sub cod galben de ninsori însemnate cantitativ, cu intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece. După echinocţiul de primăvară din 21 martie, teoria spune că, oficial, natura se trezeşte la viaţă. Primăvara din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile. Ninge însă de câteva zile chiar şi pe Valea Mureşului.

Devenii nu îşi amintesc să mai fi văzut atâta zăpadă la sfârşitul lunii martie. „Eu fac zilnic câte o tură prin parcul de la poalele Cetăţii. M-am mutat în Deva în urmă cu 60 de ani, dar nu îmi amintesc să fi văzut vreodată atâta zăpadă în această perioadă. De o săptămână nici veveriţe nu se mai văd în parc, e pustiu şi locul de joacă. Anul trecut pe vremea asta erau băieţii care se antrenau în tricouri. Acum toată lumea stă în case”, spune un devean care a ieşit să admire iarna de martie. În Valea Jiului, zăpada e stăpâna locurilor. În loc de îngrijirea spaţiilor verzi, muncitorii lucrează în Petrila la dezăpezirea străzilor şi trotuarelor.

La munte, e iarnă în toată regula, nici vorbă de primăvară. Necazul iubitorilor de soare, este bucuria schiorilor, care sigur vor putea sărbători şi Paştele pe pârtii, crede şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara Ovidiu Bodean: „Suntem la câteva zile după începutul oficial al primăverii, una cu ninsori abundente. Joi a nins şi a viscolit toată ziua în zona montană, s-au depus destul de multă zăpadă peste cea existentă deja.

Ninge şi azi(vineri, 23 martie n.red.), dar fără vânt puternic. Avem un strat proaspăt de zăpadă de 30-40 de centimetri, în unele locuri chiar un metru şi jumătate din cauza viscolului. S-au format cornişe în zonele de creastă, în zonele de traversare a anumitor creste –Şaua Bucurei, Şaua Judele.”

Ovidiu Bodean povesteşte că salvamontiştii au făcut chiar glume pe seama vremii – dacă anul trecut, lumea ieşea la grătare, în 2018, salvamontiştii au pregătit mici … din rulouri de zăpadă.

În staţiunile montane hunedorene  totul este pregătit pentru cei care vor să se bucure de iarna care a intrat puternic în prelungiri în 2018. Este periculos totuşi pentru amatorii de aventuri sau cei care fac ture pe creste. „Îi sfătuim să nu abordeze traseele de creastă pentru că este o zăpadă grea, viscolită, umedă în mare parte. Dacă joi a viscolit cu zăpadă uscată, vineri se depune zăpadă umedă, foarte grea şi cu siguranţă vor pleca suprafeţe întregi de zăpadă. Se vor produce avalanşe din cauza zăpezii grele. Îi sfătuim pe turişti să aibă grijă, să nu iasă în zona de creastă. Dacă o fac, să îşi ia echipament specific acestei perioade de iarnă, echipament de protecţie. Dacă vor să traverseze anumite creste – deşi nu e indicat – alpiniştii să aibă la ei coardă, piolet şi colţari; dacă vor să practice sporturi extreme să aibă acele transivere în caz de avalanşă, sondă şi lopată”, spune Ovidiu Bodean. Meteorologii spun că, de săptămâna viitoare, temperaturile cresc uşor şi ninsorile se vor transforma în ploi, în majoritatea regiunilor din judeţ.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *