Huniadi Cantores și Cimpoierii din Transilvania în turneu la Mediaș, Rucăr, Sibiu și Sighișoara
Grupurile hunedorene vor susține în perioada următoare mai multe concerte la festivaluri de renume din Mediaș, Rucăr, Sibiu și Sighișoara.
Înființate de Mircea Goian, Huniadi Cantores în 2007 şi Cimpoierii din Transilvania 2008, cele două grupuri contribuie la mişcarea medievală din România. Repertoriul abordat se încadrează între secolele XIII – XVII și este reprezentat cu instrumente istorice, copii realizate de lutieri meșteri transilvăneni. Dintre acestea amintim câteva: hurdy gurdy, fidula, block flute, cimpoi, jembe, poket clarinet.
La Festivalul Mediaș, Cetate medievală – Târg de meșteșuguri vii, în 19 și 21 iulie 2019, un festival ajuns tradițional, cele două grupuri hunedorene vor susține mai multe concerte alături de artiști din România dar și din Europa.
În data de 20 iulie 2019 Cimpoierii din Transilvania concertează la Festivalul Internațional al Cavalerismului – Pelerinaj prin spirit și rugăciune – Rucăr Dâmbovicioara. Evenimentul este organizat de către Primăria Rucăr într-o manieră diferită de alte manifestări de gen și este susținut de către Ordinului Cavalerilor Templieri ai Sfântului Bernard și Ordinul Ospitalier al Cavalerilor Sfântului Ioan.
Apoi Huniadi Cantores va evolua în 26 iulie la Muzeul Brukenthal din Sibiu in cadrul evenimentelor organizate cu ocazia aniversării zilei de naștere a fostului guvernator al Transilvaniei, cel care a construit palatul care îi poartă astăzi numele.
La finalul lunii iulie îi putem asculta pe artiști hunedoreni care formează grupurile Huniadi Cantores si Cimpoierii din Transilvania la Festivalul medieval de la Sighișoara unde participă an de an promovând cu succes muzica medievală europeană.
Huniadi Cantores – muzică medievală
Înfiinţat în decembrie 2007 de către Mircea Goian, grupul urmăreşte să promoveze imaginea Castelului Corvinilor şi să popularizeze legende din istoria locului.
Prin prezentarea de lucrări muzicale din perioada medievală şi a renaşterii, când şi viaţa la castel a avut o strălucire specială, Huniadi Cantores evidenţiază instrumentele vechi, istoria lor, modul de folosire şi cântecele care au fost scrise special pentru ele.
Repertoriul Huniadi Cantores este prezentat publicului într-un aranjament realizat de către membrii grupului.
Componenţa grupului Huniadi Cantores este următoarea:
Alin Bălescu – blockflöte sopran, alto, tenor, poket clarinet
Mihaela Galamboş – blockflöte sopran, alto, tenor
Peter Moynahan – vocal, chitara
Gerhard Stempel – percutie
Mircea Goian – manager grup – viola da gamba, fidula , hurdy gurdy
Huniadi Cantores a realizat:
DVD-ul: Muzică Renascentistă – Huniadi Cantores.
CD –ul: Goddesses – Muzică din Renaştere – Huniadi Cantores și Duo Continuo
Grupul a susținut concerte la:
Sighisoara, Sibiu, Mediaş, Braşov, Bistriţa, Ineu, Carei, Caransebeş, Severin, Alba Iulia, Târgu –Mureş, Sfântu Gheorghe, Baraolt, Râşnov, Şoimoș, Moşna, Gilău, Unirea, Timişoara, Deva, Băiţa, Hunedoara, Săvârsin (în faţa regelui Mihai şi a familiei regale), Moardăş, Mănăstirea Bisere (Arad), Paşcani, Bucureşti ( Ceainăria Serendipity), Gyuri’s Pub, Scala Pub, Ateneul Roman – sala mică, în „Stagiunea de Marţi seara” sub egida Filarmonica „George Enescu”, Sighetu Marmației, Zalău, Avrig, București – Casa de Cultură a Studenților „Grigore Preoteasa” .
Concerte în Europa:
- Ungaria – Szombathely
- Franța – Strasbourg
- Franța – Belfort
- Italia – Roma
- Belgia – Bruxelles
Instrumente:
blockflöte sopran, alto, tenor, oboi, flaut, lăută, vihuela, cobză, 4 jembe-uri, toba mare, tamburină, bola (băşică de porc umplută cu boabe de fasole pusă pe un băţ şi clopoței, clopote, praștie cu bile de lemn, toacă, viola da gamba, fidula, instrument de suflat din dovleac turcesc.
Ne puteți vedea și la…:
Cimpoierii din Transilvania – muzică medievală și traditională
Grupul a fost înfiinţat de Mircea Goian împreună cu Cornel Jitariu în anul 2008 şi abordează muzica medievală şi tradiţională într-un mod original.
Este un grup gândit şi realizat special pentru spectacolele care au loc în pieţele oraşelor sau în spaţiile libere de pe lângă cetăţi sau castele.
Repertoriul este ales din perioada anilor 1200 – 1650 şi prelucrat de membrii grupului, muzicieni care abordează muzica medievală cu convingerea că susţin atmosfera specială de la Castelul Corvinilor din Hunedoara.
Concerte în țară:
Cimpoierii din Transilvania au concertat la Hunedoara, Deva, Sibiu, Bistriţa, Sighişoara, Râşnov, Mediaș, Cisnădie, Caransebeş, Făgăraș, Severin, Alba –Iulia, Sebeș, la Târgu Mureș,Bulci, Hossman, Sfântu – Gheorghe, Biertan, Săcele, Covasna, Feldioara, Ardud, Ghimbav, Bran, Brasov, Timişoara, Sighetu Marmației, Târgu Neamț, Suceava, Oradea, Craiova, Bucuresti, Palatul Mogoşoaia, etc
Concerte în Europa:
- Franța – Strasbourg
- Franța – Belfort
- Germania – Berlin
Componența grupului este următoarea:
Alin Bălescu– Cimpoi, block flute
Raul Ruszuly – Cimpoi, block flute
Peter Moynahan – voce, chitara
Gerhard Stempel – tobe
Mircea Goian – manager grup – hurdy gurdy, violoncel
Ne puteți vedea și la…:
https://www.facebook.com/FestivalulMedievalCetatiTransilvaneSibiu/videos/334105510466588/
https://www.facebook.com/kapitaltv/videos/321098625307689/