Hunedorenii, printre cei mai prost plătiți ardeleni

Unele din cele mai savurate statistici au fost dintotdeauna cele referitoare la câștiguri salariale. Cifrele de pe statele de plată au fost și sunt în continuare criteriu de evaluare a prosperității între județe și implicit indice de referință în competiția tacită pe grosimea portofelului pe care natura umană, croită să compare, o generează ad-hoc.

Privită din acest punct de vedere mercantil, cel al soldului contului bancar în zi de salariu, ultimele cifre ale statisticii naționale au devenit destul de umilitoare pentru hunedoreni. Cu atât mai mult cu cât, cu jumătate de veac în urmă, județul Hunedoara se putea mândri cu cel mai înaintat grad de industrializare, urbanizare și salarizare din țară. Gloria salarială trecută a hunedorenilor mai poate fi dovedită azi doar prin valoarea pensiilor celor care au lucrat aici în minerit și siderurgie, pensii printre cele mai mari din  România (în afară de cele nesimțite, firește!).

În top cinci! Dar numărat de la coadă

Institutul Național de Statistică nu ne dă nici un motiv de satisfacție. Raportat la anul 2018, nivelul salariului lunar brut al hunedorenilor, de 3446 de lei, a ajuns al cincilea, dar de la coada topului pe județe. Județe, față de care altădată ne demarcam avantajos la salarii, ca Teleorman (3454 lei), Vaslui (3566 lei), Mehedinți (3586 lei) sau Covasna (3447) marchează salarii mai mari ca Hunedoara. Chiar și în Regiunea Vest, suntem deja codași în ce privesc câștigurile. Astfel, la Caraș-Severin salariul brut pe lună a fost în 2018 de 3538 de lei, Aradul a înregistrat 3938 de lei, în timp ce Timișul, dintotdeauna campion în Vest, a reușit un salariu de 4806 de lei,  cu aproape 1400 de lei mai mare decât al hunedorenilor.

Sub olteni și moldoveni în zi de salariu

Dealtfel, statistica oficială ne spune că în afară de județul Vrancea (3414 lei), toate județele din Oltenia și Moldova se află deasupra județului Hunedoara la indicele ”salariu lunar brut”. Deși este cotat motorul economic al României, constituie o surpriză faptul că pe ultimele locuri în topul salariilor, alături de Hunedoara,  sunt multe județe din Ardeal. Penultimul loc în top îl ocupă Harghita (3383 lei), în timp ce lanterna roșie o ține Bistrița-Năsăud (3365). O surpriză și mai mare o constituie bihorenii aflați în top imediat sub Hunedoara. Deși se află în Vestul țării, la graniță cu Ungaria, în județul Bihor valoarea salariului lunar brut a fost în 2018 de doar 3440 de lei.

Zece ani de sărăcire

E greu să te obișnuiești cu poziții salariale codașe după ce cândva erai în topul național al salariilor. Tot Institutul Național de Statistică ne dă prilejul de a analiza situația salariilor brute din România în anul 2008. Atunci salariul în județul Hunedoara era de 1546 de lei. Motiv de mândrie locală chiar și în regiunea Vest, unde Hunedoara ocupa locul doi la salarizare după Timiș (1767 lei), înaintea Aradului (1521 lei) și Carașului-Severin (1397 lei). Per total județe, acum zece ani, Hunedoara, de bine de rău, ocupa un loc la mijlocul clasamentului (20), devansând aproape toate județele din Oltenia și Moldova.

Județul din care se pleacă

Care sunt efectele ale acestei decăderi salariale tot statistica oficială ne spune. O analiză a numărului de persoane oficial emigrate definitiv din județul Hunedoara în ultimii ani ne indică 4328 de părăsiri definitive a județului pentru destinații în străinătate. De remarcat trendul ascendent al acestor plecări. Dacă în anul 2008, oficial,  246 de hunedoreni și-au părăsit țara, în 2018 numărul acestora a ajuns la 633. Dacă adăugăm și numărul hunedorenilor care au plecat din județ în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit în zone ale țării mai dezvoltate economic, atunci socoteala statisticii ne arată că în ultimii 10 ani au părăsit definitiv județul peste 108 mii de persoane. Există însă și hunedoreni care au plecat temporar din județ în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Numărul acestora însumează în ultimii șapte ani aproape 30 de mii de persoane.

Aceste statistici ne arată un fenomen clar: din județul Hunedoara se pleacă. Cine pleacă!
În principal pleacă tinerii, pleacă hunedorenii care știu o meserie, pleacă medici. Iar ca să vă dați seama de gravitatea acestei depopulări, e destul să aflăm că suntem ajunși în faza la care administrațiile locale au probleme în derularea investițiilor pentru că la licitații nu se prezintă nici un constructor. Exemplul cel mai recent este proiectul de reabilitare al cinematografului din Lupeni care nu-și găsește constructor, deși a fost scos la licitație.

Iar ce este cel mai îngrijorător este că nu se întrezărește nici o schimbare de paradigmă care să stopeze natural exodul hunedorenilor spre alte zări. Dacă depopularea județului va continua în acest ritm, în zece ani, Hunedoara va semăna cu un imens teritoriu în care primarul, felcerul și milițianul, ca ultimi salariați activi cu răspunderi,  vor trebui să gestioneze aproape singuri nevoile unei armate dezlănțuite de vârstnici.

 

Puteți consulta statistica oficială AICI.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *