Hunedorenii, mai bolnavi decât ceilalți români
Hunedorenii sunt din ce în ce mai bolnavi. O situație relevă faptul că atât în ceea ce privește cazurile noi, cât și cele aflate în evidență, relevă în context național o prevalență semnificativ mai mare la nivelul județului Hunedoara a unor afecțiuni diverse, de la bolile ischemice ale inimii și cele cerebro-vasculare până la diabet și boli pulmonare cronice obstructive.
„Fie că vorbim de diverse tipuri de cancer sau de astm, prevalența tuturor acestor afecțiuni este mai mare în județul Hunedoara comparativ cu media națională. Conform raportărilor cabinetelor de oncologie, distribuția în profil teritorial a cazurilor noi de cancer bronhopulmonar în anul 2019 nu este uniformă. Rata cea mai mare a incidenței a fost înregistrată în 2019 în județul Hunedoara (70,4‰00 loc.), urmat de Constanța (59,4‰00 loc.) și Brăila (55,9‰00 loc.). În 22 de județe, rata incidenței a fost peste media pe România (38,8‰00 loc.), iar în 20 de județe a fost sub valoarea medie. Explicația prevalenței semnificativ mai mari a afecțiunilor grave, precum toate cele prezentate în graficele de mai sus, este una complexă, ce poate fi configurată pe trei dimensiuni principale: structura demografică a județului și în special a localităților rurale din județ, ponderea mare a persoanelor de peste 60 de ani; prevalența, în trecutul relativ recent, a anumitor activități economice poluante și generatoare de boli profesionale – mineritul în subteran, ramuri ale industriei grele; oferta de servicii medicale și accesibilitatea serviciilor medicale. Prevalența ridicată din Hunedoara comparativ cu media regională/națională la principalele categorii de afecțiuni se regăsește în numărul deceselor la 100.000 loc. populație după domiciliu. Se observă că mortalitatea înregistrată în 2020 de județul Hunedoara este superioară valorilor regionale/naționale la numeroase categorii de afecțiuni, precum: boli ale aparatului circulator, bolile aparatului respirator, tumori, boli endocrine, de nutriție și metabolism, bolile aparatului digestive”, arată documentul postat pe site-ul CJ Hunedoara.
Oferta și accesibilitatea serviciilor medicale constituie factorii esențiali ai prevalenței afecțiunilor analizate. În cele ce urmează, analiza se va focaliza pe una dintre aceste dimensiuni, și anume infrastructura sanitară a județului Hunedoara. În ceea ce privește numărul de unități medicale raportat la populație, județul Hunedoara prezintă o situație mai bună în context național, în privința unor categorii precum cabinetele medicilor de familie, dispensarele medicale, alte tipuri de cabinete medicale, centrele de sănătate mintală, sanatoriile TBC, unitățile medico-sociale, centrele de diagnostic și tratament, centrele de dializă și centrele de transfuzie. Pe de altă parte, se constată lipsa în 2020 – ultimul an disponibil – a unor unități medicale precum policlinici, centre de diagnostic și tratament și centre medicale de specialitate cu paturi de spital, cabinete stomatologice studențești, societăți medicale civile și sanatorii balneare.
„Deși regiunea Vest prezintă o situație semnificativ mai bună comparativ cu nivelul național, numărul cabinetelor stomatologice și al cabinetelor medicale de specialitate raportat la populație este semnificativ mai scăzut în județul Hunedoara față de media națională. Comparația altor unități medicale relevă niveluri semnificativ mai reduse în Hunedoara comparativ cu media națională; este cazul cabinetelor medicale de medicină generală, al centrelor medicale și ambulatoriilor de specialitate, precum și al societăților civile medicale de specialitate. În ceea ce privește evoluția ofertei de servicii medicale în ultimii șase ani, cu excepția numărului de farmacii și a punctelor farmaceutice, pe de o parte, și a laboratoarelor de analize, a cabinetelor școlare și a unităților medico-sociale, pe de altă parte, pentru celelalte tipuri de servicii medicale, oferta fie a rămas constantă, fie a scăzut semnificativ”, mai arată documentul.
Monika BACIU