Hidrosadenita Supurativă (inflamarea unei glande sudoripare)

Boală cronică supurativă, frecvent cicatriceală, localizată la nivelul tegumentului care conține glande sebacee. Afectează regiunea ano-genitală, axilele și rareori  scalpul (pielea păroasă a capului).

Vârsta debutului este de la pubertate până la climacteriu. Femeile sunt mai afectate decât bărbații, respectiv 4% față de bărbați. La bărbați regiunea cea mai afectată este cea ano-genitală, iar la femei, regiunea axilară. Au fost semnalate cazuri de transmitere de la mamă la fiică. Istoricul familial identifică la rude cazuri de acnee nodulo-chistică și hidrosadenită supurativă,apărute separat sau concomitent.

Etiologia nu este pe deplin elucidată. Au fost incriminați factori predispozanți, cum ar fi –fumatul,obezitatea, predispozoția genetică.

Patogeneza este cunoscută-dopuri de cheratină blochează foliculul pilos, urmată de dilatarea acestuia și a canalului glandei sebacee, urmată de inflamație, creștere bacteriană secundară, ruperea ductului glandular cu extensia supurației, ulcerație și fibroza, cu formare de cavități în care se colectează secreții suprainfectate.

Simptome

Durerea intermitentă și sensibilitate marcată la nivelul regiunilor în care apar abcese-axile, regiune perianală. Distribuția zonelor afectate –axile, sâni, regiune ano-genitală, regiunea inghinală. Frecvent este o afectare bilaterală. Leziunile pot cuprinde tot spatele, zona fesieră, perineul cu scrot sau vulvă.

Se asociază frecvent cu obezitatea, chistul pilonodal, acnee chistică.

Este necesar să se efectueze examene bacteriologice din secrețiile rezultate pentru a identifica germenul sau germenii patogeni care pot să determine aceste afecțiuni. Este necesară antibiograma acestor gemeni patogeni pentru a trata țintit afecțiunea, evitând astfel recidivele.

Diagnosticul diferențial este uneori dificil și complex, generând capcane de diagnostic.

Evoluția este variabilă în funcție de severitatea și factorii de întreținere .

Pacienții cu forme ușoare de boală prezintă doar noduli dureroși, roșiatici care se vindecă de la sine. De obicei se produce remisiune spontană odată cu avansarea în vârstă(peste 35 de ani).

Uneori evoluția este constant progresivă,cu durere cronică și infecție cronică, prin persistența infecției cu fistulizări la piele și cicatrici inestetice, retractile care limitează mobilitatea. Rar, poate să apară anemia prin infecție cronică de focar.

Tratament

Hidrosadenita supurativă nu este o simplă infecție care trebuie neglijată. Tratamentul  simplu cu antibiotice sistemice este doar o parte a tratamentului .

Tratamentul este complex, vizează mai multe tipuri de produse medicale (antibiotice,corticosteroizi-administrați intralezional), proceduri chirurgicale (incizie,drenaj), antibiotice pe cale generală și produse specifice de uz dermatologic.

Tratament psihologic

Pacienții cu forme cronice de boală, pot să sufere de depresie datorită durerilor permanente, limitării mișcărilor, existenței mirosurilor și secrețiilor neplăcute.

Prin urmare, trebuie depuse toate eforturile pentru o reușită terapeutică de durată.

 

Dr. Carollina RADU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *