Hidroelectrica a lansat licitaţia pentru retehnologizarea hidrocentralei Râul-Mare Retezat
Compania de stat Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, a anunţat joi că a demarat, pe platforma e-licitaţie.ro, procedura de achiziţie publică pentru lucrări de retehnologizare a centralei hidroelectrice Râul-Mare Retezat, proiect estimat la 76,98 milioane euro.
„Hidroelectrica a iniţiat astăzi, 15 aprilie, pe platforma e-licitaţie.ro, procedura de achiziţie publică pentru lucrări de retehnologizare a C.H.E. Râul-Mare Retezat. Proiectul, estimat la 76.982.606 euro, urmează să fie atribuit ca urmare a parcurgerii unui proceduri competitive cu negociere, în care va fi evaluat raportul calitate-preţ”, anunţă compania.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor din partea entităţilor interesate este 24 mai 2021, ora 11:00, la sediul Hidroelectrica.
„Retehnologizarea CHE Râul Mare –Retezat este un proiect major al Hidroeletrica şi ne-am propus ca lucrările să fie finalizate în cel mult doi ani de la semnarea contractului. Vorbim de consolidarea obiectivelor din portofoliu, de echipamente şi instalaţii vitale pentru companie şi care trebuie să intre într-un nou ciclu de viaţă şi exploatare comercială. Vă asigur că privim cu toată seriozitatea zona de retehnologizare şi modernizare şi nu suntem dispuşi să facem rabat la cerinţele de calitate şi nici la termenele asumate prin contracte”, spune Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.
Alături de numeroase activităţi de proiectare, lucrările solicitate cuprind fabricarea, montajul şi punerea în funcţiune a turbinei hidraulice, a generatoarelor electrice, a sistemelor de automatizare SCADA, precum şi a altor echipamente hidromecanice (vane fluture şi vane sferice).
De asemenea, proiectul de la C.H.E. Râul-Mare Retezat presupune modernizarea/retehnologizarea şi punerea în funcţiune a staţiei electrice de transformare.
Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh.
CHE Râul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat şi care funcţionează ca un veritabil castel de ape.
Amenajarea Râului Mare influenţează pozitiv folosinţele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Râul Mare – Retezat regularizează debitele naturale în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor, arată compania.
news.ro