Harta șpăgilor din spitale. Pe ce loc se află județul Hunedoara
După presiuni din partea opiniei publice și a mediului online, Ministerul Sănătății a publicat datele privind reclamațiile de șpagă cerută de personalul medical din spitale. Dragoș Vana, fondatorul platformei Graphs.ro, care monitorizează aceste date, a anunțat că acestea sunt acum disponibile pe data.gov.ro, după ce anterior erau prezentate doar sub formă de total național.
„Vești interesante, prieteni. Ori a funcționat presiunea publică și mediatizarea, ori nu știu ce s-a întâmplat. Ministerul Sănătății, a încărcat joi, pe 7 Martie și datele per spital pe data.gov.ro pentru luna Februarie 2024 a Mecanismului de Feedback al Pacientului, ștergând fișierul vechi unde erau doar cele la nivel național. Deci în teorie am putea să continuam «Harta Spăgii», dar voi aștepta să văd dacă le dau la fel și luna viitoare. Asta deoarece e extrem de multă muncă în a reactualiza și modifica site-ul pentru a acomoda cele 8 întrebări în loc de 10 câte erau și sincer n-am chef să lucrez degeaba ca pe urma să se schimbe sistemul din nou”, a scris Droagoș Vana, luni, pe pagina sa de Facebook. Fondatorul Graphs.ro a exprimat anterior îngrijorarea că lipsa datelor pe spitale și județe, precum și modificările în formularea întrebărilor din formularul de feedback al pacientului, pot afecta capacitatea de a evalua amploarea fenomenului șpagii în spitalele din România. Conform noilor modificări, pacienții nu mai sunt întrebați direct dacă li s-a cerut șpagă, ci doar dacă doresc să raporteze faptul că li s-au solicitat bani sau alte forme de recompensații.
Aceste schimbări au venit în urma unui ordin al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la finalul anului trecut, care a modificat formularele de feedback ale pacienților. Înainte, pacienții puteau să răspundă la două întrebări distincte legate de șpagă, însă acum întrebarea a fost simplificată și nu mai permite o evaluare directă a fenomenului.
Aceste evoluții ridică semne de întrebare cu privire la transparența și lupta împotriva corupției în sistemul medical românesc. Cu toate acestea, eforturile pentru a obține și a prezenta datele relevante continuă, iar comunitatea online rămâne vigilentă în fața acestor schimbări.
La nivelul județului Hunedoara, 1.28% din pacienții internați în spitale au subliniat că li s-a solicitat șpagă.
Monika BACIU