Termenul de depunere a declaraţiei 230 de către contribuabili a fost prelungit

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, anunţă că Guvernul a amânat până la 25 mai 2020 termenul de depunere a declaraţiei 230 de către contribuabili, decizia fiind luată la cererea ONG-urilor. De asemenea, Executivul a modificat modul în care se face poprirea în ceea ce îi priveşte pe datornicii la stat, astfel încât, după ce suma datorată a fost luată din conturile bancare, acestea să se deblocheze „aproape imediat”, iar contribuabilul să aibă din nou acces la ele.

Guvernul a decis, marţi seară, amânarea termenului de depunere a formularului 230, a anunţat ministrul de resort, Florin Cîţu.

„Prorogarea termenului până la care contribuabilii persoane fizice trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile declarative şi de plată a impozitului pe venit şi ale contribuţiilor sociale, a formularului declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice, formularul 230. Este vorba de prorogarea termenului de la 15 martie 2020, aşa cum este în prezent, la 25 mai 2020” a declarat Cîţu la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Finanţelor a precizat că decizia de prorogare a termenului până la care poate fi depusă Declaraţia 230 a fost luată ca urmare a solicitării primite din partea mai multor organizaţii neguvernamentale „pentru a se asigura că toată lumea va depune formularele la timp”.

Florin Cîţu a afirmat că Guvernul a decis, de asemenea, amânarea termenului până la care pot fi depuse intenţiile de restructurare. Astfel, OG nr. 6 din 2019 a fost modificată.

„Am stabilit un nou termen pentru depunerea intenţiei de restructurare, respectiv în perioada 1 februarie – 31 martie 2020, am avut o prorogare a termenului de depunere a cererii de restructurare respectiv la 8 februarie – 31 iulie 2020 şi am eliminat plafonul de un milion de lei astfel încât această măsură de restructurare să poată beneficia toată lumea, toţi cei care aveau restanţe la 31 decembrie 2018 mai mici de un milion de lei şi care nu au fost stinse până la această dată”, a spus Cîţu, precizând că amendamentul în acest sens a fost primit de la mediul de afaceri.

Şi Codul de Procedură Fiscală a fost modificat în ceea ce priveşte reglementarea instituirii şi ridicării popririi în mod electronic, astfel încât poprirea pusă pe conturile unui contribuabil să fie ridicată la îndestularea sumei pentru ca debitorul să poată avea acces la conturi „cât mai repede”, fără ca acesta să se mai adreseze fiecărei bănci în vederea deblocării contului. Cîţu a spus că în urma modificării legislative conturile pe care a fost pusă poprirea vor fi deblocate „aproape imediat”, în „cel mult o oră” după ce suma datorată a fost luată din conturile datornicilor.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *