Guvernul alocă 1,463 miliarde lei pentru susţinerea activităţilor din sectoarele vegetal şi zootehnic
Fermierii ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta vor primi despăgubiri de 1,088 miliarde lei, iar aceştia trebuie să depună cererile în acest sens până la 15 septembrie, a anunţat vineri ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros. În plus, alte 374,5 milioane lei vor fi acordate de la bugetul de stat pentru susţinerea activităţilor din sectoarele vegetal şi zootehnic în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19.
„Dorim să aducem câteva lămuriri legate de activitatea din ultima perioadă şi mai ales legate de schemele de sprijin şi de compensare a pierderilor pentru producătorii agricoli şi pentru fermieri. (…) Pentru despăgubirile fermierilor care au fost afectaţi de seceta pedologică – 1,088 miliarde lei. Toate aceste despăgubiri se vor face prin APIA, care în această perioadă va lucra şi în zilele de sâmbătă”, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.
Beneficiari sunt circa 35.000 de fermieri.
„Termenele sunt foarte scurte. În 15 septembrie se încheie data în care se pot depune cererile de solicitare. Noi am anunţat fermierii prin APIA, prin asociaţii încă de la apariţia Ordonanţei de Urgenţă, care prevedea un timp de zece zile lucrătoare”, a mai spus ministrul.
În ceea ce priveşte crescătorii de bovine, valoarea totală a schemei de ajutor este de 35,7 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/cap femelă bovină adultă, iar beneficiari sunt persoanele fizice, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, cu peste 91 capete.
Termenul limită pentru trimiterea solicitărilor de sprijin este 29 septembrie.
Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 se ridică la 119,56 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, iar beneficiari sunt întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate persoanele juridice. Termenul limită pentru trimiterea solicitărilor de sprijin este tot 29 septembrie.
De asemenea, pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemie se vor acorda 109,8 milioane lei. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei. Cererile de solicitare a acestui ajutor eeste tot 29 septembrie.
Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol este de 49,948 milioane lei. Cuantumul ajutorului este în valoare de 25 lei/familia de albine. Beneficiari sunt persoanele fizice, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice.
Cererea fondurilor se face până în 15 septembrie.
În ceea ce priveşte schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemie, ministerul lucrează la un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care valoarea totală a sprijinului este stabilită la 59,5 milioane lei. Cuantumul ajutorului va fi echivalentul în lei a 500 euro/ha, iar beneficiari sunt producătorii vitivinicoli care deţin cod CAEN 0121 (cultivarea strugurilor). Termenul limită aici va fi 31 decembrie.
„În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii. Aceste plăţi le facem prin APIA, posibilitatea ca banii să ajungă la ei este mult mai mare. Doar pentru apicultori facem plăţile prin direcţiile agricole judeţene. În rest, toate plăţile le vom face prin APIA. În momentul în care are loc înscrierea, când se finalizează înscrierile, se centralizează, se fac câteva verificări, iar, după trei zile după, banii vor începe să intre în conturile fermierilor. Chiar asta am cerut şi în videoconferinţa cu cei de la APIA şi i-am rugat să facă eforturi mai mari în această perioadă”, a spus oficialul, care a menţionat că angajaţii APIA au şi alte activităţi acum, dar că se bazează pe ei pentru a livra la timp sumele respective.
În viitorul Program Strategic, este important să creştem rezilienţa lanţului alimentar, prin asigurarea stabilităţii financiare a tuturor actorilor din acest lanţ, dar mai ales a producătorilor, a mai spus ministrul.
Asta ar presupune suplimentarea corespunzătoare a bugetului PAC.
Oficialul afirmă că cel mai mare pericol pe care îl simte este cel al dependenţei pieţei europene de importurile din ţările terţe care nu respectă standardele pe care fermierii din UE le respectă.
El a precizat totodată că un rol fundamental în au şi lucrătorii sezonieri români din statele membre UE.
„Credem că protecţia produselor tradiţionale şi etichetarea corectă a acestora este, iarăşi, foarte importantă, deoarece consumatorul trebuie să aleagă atunci când cunoaşte exact care este originea produsului, iar informaţiile de pe etichetă trebuie să fie lizibile şi să conţină şi elemente privind condiţiile de bunăstare”, a adăugat el.
În ceea ce priveşte comerţul cu animale vii, ministrul spune că acesta nu trebuie interzis.
Guvernul alocă de la bugetul de stat 1,463 miliarde lei pentru susţinerea activităţilor din sectoarele vegetal şi zootehnic în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 precum şi pentru despăgubirea fermierilor, astfel:
- sectorul suine: 119,56 milioane lei;
- sectorul avicol: 109,8 milioane lei;
- sectorul apicol: 49,948 milioane lei;
- sectorul bovine: 35,7 milioane lei;
- sectorul vitivinicol: 59,5 milioane lei;
- despăgubiri pentru fermierii ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică: 1,088 miliarde lei.
news.ro