Guvernul a aprobat un nou set de măsuri care să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul aprobă, marţi, un nou set de măsuri care să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale. „Pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei pe kWh energie electrică şi 0,31 lei pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 lei pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 lei pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a explicat prim-ministrul.

„Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care, începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 bani pe kW pentru energie electrică şi de la 37 bani pe kW la 31 bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru consumă 500 kW lunar şi 300 metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi practic vor plăti 68 de bani pentru energie electrică şi circa 22 de bani pentru gaze naturale. Şi aici vorbim de toate taxele incluse”, a declarat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului.

El a mai spus că „în plus, faţă de categoriile care erau înainte în lege – spitale, şcoli, grădiniţe, universităţi şi organizaţii neguvernamentale am introdus, am lărgit această schemă pentru aproape toţi consumatorii non-casnici şi aici mă refer absolut la toţi consumatorii non-casnici, cu excepţia marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 milioane euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă”.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre CET-uri şi faptul că ele nu beneficiază de acest preţ plafonat, deoarece o altă schemă de ajutor este în vigoare.

„CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat pentru că în această lege 259, prin aprobarea ordonanţei, au o schemă de ajutor. Vă aduc aminte că CET-urile sunt sprijinite de la Guvern, prin această schemă de ajutor, prin această lege, cu jumătate din diferenţa între preţul gazului natural şi preţul de referinţă de 250 lei şi nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică evident pentru energia consumată, autoconsumată sau gazul natural pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau a altui combustibil. Practic avem o plajă foarte mare de consumatori non-casninici, acolo unde preţul este plafonat la 1 leu per kW la energie electrică şi la 37 de bani per kW la gazele naturale”, a explicat ministrul Energiei.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *