Guvernul a aprobat actualizarea domeniilor şi a programelor de studii universitare de master din cadrul instituţiilor de învăţământ superior
Guvernul a aprobat actualizarea domeniilor şi a programelor de studii universitare de master din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, printr-o hotărâre pentru modificarea anexelor 1 şi 2 la HG nr. 434/2022 privind domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2022 – 2023.
Hotărârea actualizează domeniile şi programele de studii universitare de master din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, în baza hotărârilor Senatelor universitare, rectificări ale capacităţii de şcolarizare, încadrări în domenii ale unor programe de studii universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior conform rapoartelor agenţiilor de asigurare a calităţii din ţară sau din străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR), arată Guvernul, într-un comunicat de presă.
Astfel, au fost evaluate 117 domenii de studii universitare de master, cu 263 de programe; 49 programe au fost încadrate în domenii acreditate şi au fost acreditate 3 domenii noi; 240 programe de master au fost încadrate la categoria master profesional, 70 la categoria master de cercetare, iar 5 la categoria master didactic; 6 programe din cadrul a 6 domenii de studii universitare de master îşi schimbă denumirea. În lichidare au intrat 28 programe de studii din cadrul structurii a 10 universităţi. De asemenea, creşte capacitatea de şcolarizare cu 485 locuri în 17 domenii evaluate, respectiv de la 1.750 la 2.235.
Noile modificări aprobate au survenit, ca urmare a hotărârilor adoptate de ARACIS în perioada februarie 2022 – iulie 2022.
Actul normativ aprobat actualizează Nomenclatorul domeniilor, al specializărilor/programelor de studii universitare şi structura instituţiilor de învăţământ superior, în baza validării consiliilor ARACIS şi a solicitărilor instituţiilor de învăţământ superior, din perioada februarie 2022 – iulie 2022.
Prin urmare, vor fi înfiinţate 9 specializări/programe de studii universitare de licenţă:
– „Chimie tehnologică” în cadrul domeniului de licenţă Chimie;
– „Tehnologii industriale inteligente” în cadrul domeniului de licenţă Inginerie industrială;
– „Ştiinţe de laborator aplicate” în cadrul domeniului de licenţă Ştiinţe inginereşti aplicate;
– „Comportamentul şi bunăstarea animalelor” în cadrul domeniului de licenţă Zootehnie;
– „Tehnologii industriale inteligente” în cadrul domeniului de licenţă Inginerie industrială;
– „Managementul sistemelor tehnice de artilerie” în cadrul domeniului de licenţă Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică;
– „Dezvoltare durabilă în ingineria de proces” în cadrul domeniului de licenţă Ştiinţe inginereşti aplicate;
– „Inginerie farmaceutică” în cadrul domeniului de licenţă Ştiinţe inginereşti aplicate;
– „Nanoştiinţe” în cadrul domeniului de licenţă Ştiinţe inginereşti aplicate.
La nivel naţional, funcţionează 93 instituţii de instituţii de învăţământ superior, din care 53 instituţii de învăţământ superior de stat, care cuprind 2.196 de specializări/programe de studii universitare de licenţă. Dintre acestea, 113 specializări au suferit modificări, 28 au obţinut acreditarea, 35 sunt specializări noi, iar 32 programe din 17 universităţi sunt în lichidare. De asemenea, 3 universităţi şi-au modificat structura: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu; Universitatea Danubius din Galaţi.
Un număr de 34 instituţii de învăţământ superior particulare acreditate, care cuprind 355 de specializări/programe de studii universitare de licenţă, din care 16 specializări au suferit modificări, 5 specializări a obţinut acreditarea, 14 programe din 6 instituţii au intrat în lichidare, conform sursei citate.
Totodată, 5 instituţii de învăţământ superior particulare sunt autorizate provizoriu cu 20 de specializări/programe de studii universitare de licenţă, dintre care una şi-a schimbat statutul din autorizată în acreditată.
O singură instituţie de învăţământ superior particulară este autorizată provizoriu cu 4 programe de master.
De asemenea, actul normativ aprobat astăzi prevede că 46 de specializări/programe de studii universitare de licenţă intră în lichidare, la propunerea instituţiilor de învăţământ superior, pentru care nu se mai organizează admitere începând cu anul universitar 2022-2023.
news.ro