Greșeală fatală. Au fumat în loc nepermis

Inspectorii ITM au finalizat raportul în cazul accidentului de muncă de la mina Uricani, din luna octombrie a anului trecut. Ancheta scoate la iveală o situație extrem de gravă. Inspectorii de muncă au stabilit că explozia de la mina Uricani s-ar fi produs din cauza fumatului în subteran.

“Urmarea analizării tuturor documentelor, din coroborarea declaraţiilor martorilor cu  nota de constatare la faţa locului şi cu concluziile expertizei tehnice efectuate de către INCD INSEMEX Petroșani, cauza producerii evenimentului din data de 30.10.2017, ora 700, de la Mina Uricani o constituie utilizarea rechizitelor de fumat într-un spaţiu în care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de mică intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare și suprafață. Metanul a provenit din spațiul exploatat prin construcțiile de izolare ale celor două atacări aferente planului înclinat nr. 15”, arată inspectorii ITM Hunedoara, cărora le-au fost necesare cinci luni pentru a finaliza ancheta în cazul accidentului de muncă în care patru mineri au fost răniți, dintre care doi au murit din cauza rănilor suferite.

Este interzisă cu desăvârșire introducerea în subteran a unor astfel de materiale sau a altor obiecte care pot produce aprinderi de metan.

“Deşi HG 1049/2006 interzice cu desăvârşire utilizarea folosirea flăcării deschise şi fumatul precum şi introducerea oricăror rechizite de fumat (ţigări, chibrituri, brichete, telefoane mobile etc. s-a constatat că nu au fost respectate prevederile actului normativ. Pe lângă aspectele menţionate mai sus s-au mai constatat şi alte încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă prin neîndeplinirea de către unii responsabili a obligaţiilor prevăzute în fişa postului în special referitoare la întreprinderea măsurilor de control a rechizitelor de fumat şi la măsurarea concentraţiilor de metan pentru a evita riscurile aferente precum şi nerespectarea în totalitatea a prevederilor prevăzute în permisului de lucru eliberat pentru efectuarea lucrărilor de spargere a digului din rampa superioară a planului înclinat de aeraj nr.15 şi amenajarea acestuia”, mai arată ITM.

Din aspectele menţionate anterior reiese faptul că factorul uman a fost decisiv în declanşarea exploziei de la Mina Uricani, explozie care deşi de mică intensitate a condus la decesul a două persoane. Dosarul complet, cuprinzând procesul verbal de cercetare, declaraţiile, expertizele şi anexele a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani care urmează să încadreze faptele conform codului penal. Reamintim că pe parcursul anului 2017, inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara au efectuat doar la unităţile miniere din Valea Jiului un număr de 173 zile de control soldate cu 20 controale la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului şi 25 controale la Complexul Energetic Hunedoara SA.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *