Ghici ciupercă ce-i?

Biologii și rangerii Administrației Parcului Național Retezat ne dezvăluie lumea colorată care se regăsește în zona protejată. Ciuperci de toate culorile și dimensiunile au fost surprinse în imagini de biologul Claudia Dănău.

„Să observăm, pentru câteva clipe, viața din regnul Fungi, cel de-al treilea mare regn, după cu Regnul Animalia și Regnul Plantae. În lume există aproximativ 2 milioane de tipuri de ciuperci, dar doar aproximativ 100.000 sunt clasificate. Ciupercile nu sunt plante, așa cum se credea anterior, din moment ce le lipsește clorofila, dar, în același timp, nu sunt nici animale, ci reprezentanți ai unui regat special, care acoperă specii care includ ciuperci, mucegai și drojdie”, arată Regia Națională a Pădurilor, Romsilva.

Ciupercile, spre deosebire de plante, au nevoie de hrană organică pregătită pentru creștere și reproducere. Clorofila pigmentului verde permite plantelor să sintetizeze nutrienți prin energia luminii solare. Ciupercile nu au clorofilă și, prin urmare, primesc nutrienți din plante și animale.

Unele specii de ciuperci, precum drojdia, constau dintr-o singură celulă, dar majoritatea ciupercilor formează numeroase filamente (hyphae) numite miceliu. Ele cresc în interiorul corpului, care servește ca sursă de hrană. Multe ciuperci se instalează pe plante sau în sol, unde ajută la descompunerea țesuturilor plantelor și animalelor moarte.

„Retezatul este renumit prin diversitatea floristică, adăpostind aproape 1.190 specii de plante superioare din cele peste 3.450 cunoscute în Romania. Existenţa în Retezat a mai bine de o treime din flora României este unul din motivele pentru care a fost declarat Parc Naţional”, mai notează Romsilva.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *