Arta și știința se întâlnesc în al doilea an al proiectului „The Big Green”, având solul ca sursă de inspirație
Proiectul european „The Big Green” (TBG), care aduce împreună oameni din domeniile culturale și creative din toată Europa, începe al doilea an de activitate, având ca temă principală „Solul”. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, prin Universitatea din București, alături de ceilalți parteneri, își propune să găsească soluții inovatoare pentru a sprijini dezvoltarea durabilă și a proteja mediul înconjurător.
Artiști implicați în probleme de mediu, interpretarea și promovarea patrimoniului natural și a identității locale, se reunesc sub umbrela „The Big Green”, pentru a colabora în cadrul unei inițiative comune și pentru a experimenta moduri inovatoare de a folosi arta ca vehicul pentru promovarea sustenabilității.
O modalitate pentru atingerea acestui scop, artivismul – care combină arta cu activismul, se deosebește de activismul obișnuit prin faptul că transmite mesaje complicate într-un mod creativ, ușor de înțeles și emoționant. În timp ce activismul tradițional se bazează pe acțiuni directe și proteste pentru a aduce schimbări sociale și politice, artivismul folosește arta pentru a crește gradul de conștientizare și a stimula gândirea. Astfel, publicul este invitat să își imagineze soluții și să se implice în schimbare. Proiectul urmărește o abordare diferită a relației om-natură, invitând la reflectare asupra responsabilității pe care o avem față de mediul înconjurător, ce învățăm de la comunitățile locale și la ce lăsăm în urmă pentru generațiile viitoare. De asemenea, „The Big Green” explorează cum arta poate influența comportamentele legate de protejarea mediului și împărtășește idei și soluții pentru a încuraja colaborarea dintre artiști și oameni de știință.
Primul an al proiectului a fost dedicat temei „Aerul”. Andra Enescu, pasionată de artă încă din copilărie, a absolvit un liceu de arte plastice și a decis să combine arta cu studiul aprofundat al Pământului. În prezent, este studentă la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Inspirată de tema „Aerului”, a creat o legătură cu Geoparcul Țara Hațegului utilizând o tehnică specială.
„Am decis să-l realizez, pe o pânză mare, pe Hatzegopteryx thambema, un pterozaur, care cred că a reprezentat destul de bine tema. Pentru mine, aceasta a fost o îmbinare de trei subiecte foarte importante și anume geologie, artă și oameni, deoarece în realizarea acestui tablou am folosit o pastă texturată care m-a ajutat la crearea unui efect 3D. Scopul meu a fost să invit oamenii să participe în această poveste pentru a-și folosi și simțul tactil și astfel să fie atrași într-o călătorie în timp. Acest tablou semnifică mai exact conexiunea dintre oameni și geologie”, afirmă Andra Enescu.
De-a lungul primului an, proiectul a creat o platformă solidă pentru colaborarea transnațională în sectoarele culturale și creative. Datele colectate din consultările cu participanții la proiect au subliniat faptul că sectoarele culturale au un rol major în promovarea tranziției verzi, însă potențialul acestora nu este încă suficient exploatat.
„În cadrul proiectului nostru, <The Big Green>, încercăm să folosim arta ca un instrument pentru a promova schimbarea socială și pentru a disemina informații relevante despre ecologie și climă într-un mod cu adevărat unic, într-o manieră vizionară. Acest proiect reunește cercetători din universități, experți în diverse domenii ale științei, activiști, creatori, artiști și rețele culturale din toată Europa, având un singur obiectiv: să întărim capacitatea și relevanța artei în schimbarea socială. Așadar, îi încurajăm cu adevărat pe artiștii noștri să creeze narațiuni pozitive, orientate spre viitor, care să extindă imaginația noastră și conceptul despre ceea ce este posibil. Pentru că, dacă vrem să creăm o lume nouă, trebuie să ne imaginăm cum va arăta acea lume. Credem cu tărie că arta ne oferă viziunea, iar artivismul ne ajută să deschidem drumul spre un impact real și pozitiv asupra societății”, afirmă Fruzsina Dézsi, coordonator proiect „The Big Green”.
„The Big Green” este un proiect european de cooperare la scară largă, derulat în cadrul programului Europa Creativă, care reunește peste 15 țări din Europa și o rețea vastă de parteneri din sectoarele culturale și creative. Proiectul folosește o abordare nouă și are o temă diferită în fiecare an – „Aer”, „Sol”, „Apă” și „Ecosistem”. Scopul său este de a schimba modul în care cultura și creativitatea contribuie la transformarea Europei într-un continent mai prietenos cu mediul. O întâlnire a artiștilor și a reprezentanților partenerilor în proiect a fost găzduită recent de New Theatre Institute of Latvia (Letonia) în deschiderea celei de a XX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Contemporan „Homo Novus”.
Universitatea din București, prin Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, este unul dintre partenerii importanți ai proiectului datorită vastei experiențe în domeniul conservării patrimoniului geologic, natural și cultural, având capacitatea de a dezvolta inițiative sustenabile care să inspire comunitățile locale și publicul larg.
Proiectul se înscrie în linia activităților derulate de Geoparc și Universitatea din București în sprijinul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în contextul aniversării a 20 de ani de la înființarea Rețelei Globale a Geoparcurilor.
*********
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Adina POPA