Fură cornurile și laptele copiilor
Anul şcolar 2017/2018 a început de aproape 2 luni, iar în majoritatea unităţilor de învăţământ preuniversitar din România nu se distribuie produsele lactate şi produsele de panificaţie acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96 din 16 august 2002. Cea mai mare parte a opiniei publice consideră că aceste întârzieri au o legătură strânsă cu sursa de finanţare a programului, respectiv bugetele locale ale judeţelor, sectoarelor Municipiului Bucureşti şi, respectiv, ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. Mai precis, se acreditează ideea, destul de credibilă, potrivit căreia, ca urmare a majorărilor cheltuielilor de personal din administraţia publică locală, aproape toate proiectele cu finanţare de la bugetele administraţiilor publice locale au fost suspendate până în anul 2018. Prin aceste întârzieri se afectează un drept legal şi legitim al elevilor.
Numai Dumnezeu știe câte unităţi şcolare şi câţi elevi, care aveau dreptul potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96 din 16 august 2002 la produsele de tipul „laptele şi cornul”, nu au primit aceste produse! Ministrul Liviu Pop nu pare interesat de tipul acesta de statistici. Pe de altă parte, realizarea de economii bugetare pe seama drepturilor legitime ale elevilor este ilegală și se impune găsirea unei modalități de compensare a elevilor care nu au primit, în primelel 2 luni de şcoală, produsele de panificaţie şi produsele lactate.
Bineînțeles că această întârziere se datorează sumelor modeste din cotele defalcate, distribuite către unităţile administraţiei publice locale, cu ocazia rectificării bugetare. Iar în țara condusă de Daddy, cu educația condusă de pupila domniei-sale, ministrul Genunche, nimănui nu-i trece prin cap să dispună măsuri sancționatorii și repunerea în drepturi a copiilor, căci copiii nu votează, iar părinții care fac copii în România sunt din ce în ce mai puțini…
Eleonora-Carmen HĂRĂU